V Evropě bylo za loňský rok na 400.000 dětí bez domova, uvádí organizace Feantsa

Na území Evropské unie a Spojeného království žilo v předešlém roce nejméně 400.000 dětí a nezletilých bez domova a další miliony v nedůstojných podmínkách. Vyplývá to z odhadu, který dnes zveřejnila Evropská federace národních organizací pracujících s lidmi bez domova (Feantsa) společně s francouzskou Nadací abbého Pierra.

„Počet dětí na ulici přebývajících v nouzových přístřešcích nebo v centrech pro lidi bez domova lze odhadnout na 399.561,“ uvádí se ve zprávě, kterou ve Francii zveřejnila Nadace abbého Pierra. Autoři zprávy uvádějí, že pro stanovení svého odhadu prostudovali počty dětí bez domova v šesti evropských zemích, které těmito údaji disponují. Mezi nimi je i Česká republika. Dalšími jsou Německo, Belgie, Francie, Irsko a Portugalsko.

„Toto číslo je samozřejmě stále jen odhad, ale je mrazivé. Je to celá generace, která se připravuje na více či méně krušnou budoucnost,“ řekla agentuře AFP vedoucí evropského oddělení nadace Sarah Coupechouxová.

Sečtením počtů z šesti evropských zemí, jejichž údaje autoři zprávy považovali za dostatečně spolehlivé a srovnatelné, dospěli k průměrnému podílu 0,421 procenta nezletilých, kteří žijí na ulici nebo v nouzovém ubytování. Ve vztahu k celkové populaci nezletilých v EU a Spojeném království dává tento údaj téměř 400.000 dětí bez domova v 28 evropských zemích. Podle dalších údajů, které zpráva uvádí, žije až 14,5 milionu dětí v nevyhovujících podmínkách. Pět milionů rodin s dětmi se nachází v energetické chudobě a každý čtvrtý nezletilý žije v bydlení, které je přeplněné.

Kromě dopadu na každodenní život může nevyhovující bydlení potenciálně ztížit životní dráhu a budoucí šance celých generací. Ať už jsou tyto děti na ulici, nebo nucené žít v provizorních přístřešcích, slumech či přeplněných obydlích, jsou jim odepřeny životní podmínky, které by jim umožnily důstojně vyrůstat, uvádí zpráva. Jejich životní situace má přímé důsledky na zdraví, přístup k lékařské péči nebo přístup ke vzdělání.

Podle autorů zprávy „pouze hluboké strukturální změny, jako zastropování nájemného či výstavba dostupného bydlení pro rodiny s dětmi, umožní skoncovat“ s dětským bezdomovectvím a nevyhovujícím bydlením pro děti.

Zdroj: ČTK

Foto: Stockcake

Sdílet tento příspěvek