Eurocentrum v Evropském parlamentu ve Štrasburku

Po letních prázdninách se vrací evropské instituce zpátky do svého chodu, a tedy pokračuje i každoměsíční tradice plenárního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. První poprázdninové zasedání připadlo na 16.-19. září. Evropský parlament pravidelně otevírá své dveře i veřejnosti, a toho tentokrát využilo několik škol z Jihomoravského kraje, se kterými naše Eurocentrum, společně s kolegy ze Zastoupením Jihomoravského kraje při EU, vyrazilo na vzdělávací zájezd do Štrasburku.

Během třídenního programu jsme stihli projít i historické centrum města, muzeum čokolády a čtvrť evropských institucí. Zjistili jsme také, co znamená symbol čápa, kterého najdete na každém rohu ve Štrasburku. Čápi jsou již po staletí symbolem plodnosti a štěstí pro domy, kde se uhnízdí. Ve 20. století v Alsasku téměř vyhynuli, což kvůli jejich šťastné pověsti vyvolalo mezi obyvateli pozdvižení. Francouzským ornitologům se je však naštěstí podařilo zachránit a alsaští čápi se vrátili zpět, jejich symbol se tak ve Štrasburku zachoval dodnes.

Hlavním bodem programu byla středeční návštěva Evropského parlamentu, kde jsme se dozvěděli o fungování této evropské instituce během přednášek, debat a také návštěvy Parlamentária. Naše skupina měla dokonce možnost vidět část samotného jednání pléna, kde se tentokrát diskutovalo o ničivých povodních ve střední Evropě, o podpoře Ukrajiny, o představení návrhu složení nové Evropské komise a zprávě Maria Draghiho o konkurenceschopnosti a inovacích v Evropě či situaci ve Venezuele.

Na den odjezdu byla naplánovaná zastávka v Norimberku. Zastavili jsme se i na zdejším Císařském hradě, který využíval dokonce v historii i český král Karel IV. Díky zájezdu do Parlamentu jsme měli jedinečnou příležitost nahlédnout do zákulisí evropského dění, projít si místa, kam se každý den člověk nedostane a dozvědět se spoustu doplňujících zajímavostí o Evropské unii.

Autor: Aneta Drdová, Eurocentrum Brno

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality