Světoví lídři se sjíždějí do New Yorku na Valné shromáždění OSN, prezident Pavel v USA stráví celý týden

Dnešním dnem v New Yorku začínají rozpravy světových lídrů v rámci 79. zasedání Valného shromáždění OSN. Prezident Petr Pavel přiletěl na týdenní návštěvu Spojených států již v pondělí, kdy vystoupil na Summitu budoucnosti. Ve středu by pak měl v sídle OSN pronést národní projev.

Samotné Valné shromáždění OSN bylo oficiálně zahájeno již 10. září. Všeobecné rozpravy světových lídrů potrvají celkem týden do 30. září. Shromáždění se kromě hlav států tradičně účastní také nejvyšší představitelé Evropské unie. Na Summitu budoucnosti, který probíhal od neděle, přijaly členské státy OSN tzv. Pakt pro budoucnost, jehož přílohami jsou Deklarace o budoucích generacích a Globální digitální pakt.

„Současnou klimatickou krizi a její dalekosáhlé důsledky je třeba řešit komplexním a uceleným způsobem prostřednictvím posíleného a účinného multilateralismu,“ uvedl prezident na summitu. „Jsme připraveni spolupracovat se všemi mezinárodními partnery, abychom zajistili úspěšný výsledek příští konference OSN o klimatu, která se bude konat v listopadu v Baku,“ dodal.

Prezident Petr Pavel před odletem do USA řekl, že se chce při své cestě soustředit na pokračující podporu Ukrajiny čelící ruské invazi, reformu OSN, ale i úsilí Česka stát se nestálým členem Rady bezpečnosti OSN v letech 2032 a 2033.

Pavel bude v New Yorku do středy, kdy by měl na 79. zasedání Valného shromáždění OSN pronést národní projev. Následně se přesune do Chicaga a Cedar Rapids v Iowě, kde se společně se slovenským prezidentem Peterem Pellegrinim zúčastní slavnostního odhalení orloje. Spolu s prezidentem do USA přicestovali také zástupci českých společností, jedná se především o start-upy a inovativní firmy, které působí v oblasti kybernetické bezpečnosti a obrany.

Každoroční zasedání Valného shromáždění OSN je jedinečnou příležitostí pro setkání čelných představitelů států, kteří nemají běžně příležitost spolu přímo hovořit. V současnosti organizace čítá 193 členů. Na začátku každého zářijového zasedání probíhá všeobecná rozprava, kde vystupují zpravidla nejvyšší představitelé států a vlád, kteří prezentují názory svých zemí na důležitá mezinárodní témata.


Zdroj: Kancelář prezidenta republiky, ČTK
Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek