Dnes je Evropský den jazyků. Jaké používají Evropané nejčastěji?

Evropský den jazyků se slaví každoročně 26. září s cílem zvýšení povědomí o důležitosti jazykového vzdělávání a rozšiřování jazykové rozmanitosti v Evropě. S největším rozšířením Evropské unie před 20 lety narostla i rodina úředních jazyků EU. Jak je pro Evropany důležitá schopnost domluvit se cizími jazyky, a jaké používají nejčastěji?

Většina Evropanů bere mnohojazyčnost v dnešní době již jako nutnost. Celkem 86 % z nich má za to, že by každý měl vedle mateřského jazyka mluvit alespoň ještě jedním dalším jazykem. Znalost alespoň tří jazyků podporuje 69 % občanů EU. Podle 76 % Evropanů by zlepšení jazykových dovedností mělo být dokonce politickou prioritou. Mnozí také považují za důležitou jazykovou rozmanitost, přičemž ochranu regionálních a menšinových jazyků podporuje 84 % Evropanů.

Eurobarometr

Pokud jde o znalost jazyků u Evropanů, nedávný průzkum Eurobarometru ukázal, že tři z pěti Evropanů se dokáží domluvit i v jiném než mateřském jazyce. Ve srovnání s rokem 2012, kdy se konal předchozí průzkum, došlo k mírnému zlepšení přibližně o 3 %. Mezi mladými Evropany se však tento podíl zvýšil na čtyři z pěti (celkem 79 % ve věkové skupině 15 až 24 let), což představuje nárůst o 5 %. Více než jedním cizím jazykem se domluví 28 % Evropanů, mezi mladými to je 39 %.

Přibližně polovina občanů EU (47 %) nejčastěji používá jako druhý jazyk angličtinu. Po angličtině je nejčastěji používaným cizím jazykem v EU francouzština (11 %), němčina (10 %) a španělština (7 %). Češi nejčastěji využívají cizí jazyky na dovolené v zahraničí (55 %), na internetu (42 %) nebo při sledování filmů, televize a poslechu rádia (37 %).

Eurobarometr

Zdroj: Eurobarometr
Náhledové foto: European Union

Sdílet tento příspěvek