Meta dostala v Irsku pokutu 91 milionů eur za špatně zabezpečená hesla

Irský úřad pro ochranu osobních údajů (DPC) vyměřil americké internetové společnosti Meta Platforms pokutu 91 milionů eur (2,3 miliardy Kč) za to, že měla hesla uživatelů svých sociálních sítí uložená bez dostatečné ochrany a bez adekvátního šifrování. Úřad to uvedl v dnešním sdělení. Meta provozuje sítě Facebook a Instagram.

„Je všeobecně přijímáno, že uživatelská hesla by neměla být uchovávána v prostém textu, a to s ohledem na rizika zneužití, která vznikají v důsledku přístupu osob k těmto údajům,“ komentoval důvody rozhodnutí zástupce komisaře pro ochranu osobních údajů Graham Doyle. Je podle něj navíc třeba mít na paměti, že posuzovaná hesla jsou „obzvláště citlivá, protože by umožňovala přístup k účtům uživatelů na sociálních sítích“.

Irský úřad došel k závěru, že Meta porušila několik článků evropského Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). Mimo jiné tím, že „neprovedla vhodná technická a organizační opatření k zajištění úrovně bezpečnosti odpovídající riziku, včetně schopnosti zajistit trvalou důvěrnost uživatelských hesel“.

Vyšetřování začalo před pěti lety. Společnost Meta tehdy úřadu DPC oznámila, že některá hesla ukládá v „prostém textu“. Meta incident veřejně přiznala a DPC uvedl, že se k heslům žádné třetí strany nedostaly.

Irský regulátor má v EU Metu na starosti, podobně jako řadu dalších amerických firem. Meta a některé další globálně působící firmy totiž mají své evropské sídlo právě v Irsku.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek