Senioři na Vysočině otestovali s Eurocentrem Jihlava své znalosti o evropském dědictví

Víte, jak se jmenuje monumentální gotická katedrála v Paříži, která v roce 2019 čelila požáru? Jak se nazývá mužský lidový tanec ze Slovácka, typický zrychlujícím tempem, improvizací tanečníka a zapojením cimbálové muziky? Jakého biologického druhu je strom v Chudobíně nad Vírskou nádrží, který se stal roku 2020 Evropským stromem roku? Nebo jaký je rozdíl mezi seznamy UNESCO a Evropského dědictví? Účastníci zábavných vzdělávacích soutěží pro seniory, pořádaných Eurocentrem EUROPE DIRECT Jihlava při příležitosti Dnů evropského dědictví, rozhodně ano!

Dny evropského dědictví slouží jako připomínka kulturní rozmanitosti a bohatství našeho světadílu, i potřeby jejich ochrany. Pořádá je společně Rada Evropy a Evropská unie, každoročně v září; letos se konaly od 7. do 15. září. V Česku se do nich (https://www.ehd.cz/) díky organizátorům ze Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska pravidelně zapojují stovky institucí. Můžete navštívit zajímavé památky či se zúčastnit různých společenských akcí. Od loňského roku Dny evropského dědictví připomíná i Eurocentrum EUROPE DIRECT Jihlava, a to pomocí zábavných vzdělávacích programů pro seniory na Vysočině.

Během hodiny a půl se účastníci ve zkratce seznámí s ochranou kulturních a historických památek u nás, včetně seznamů UNESCO a Evropského dědictví. Zábavnou soutěžní formou na motivy oblíbeného AZ kvízu si pak ověří své znalosti hmotných i nehmotných památek Evropy, Česka i Vysočiny. V uplynulých dvou letech se program úspěšně opakoval čtyřikrát, pro kluby seniorů i Senior a Family Pointy v Jihlavě a Žďáře nad Sázavou. Organizátoři měli obavy, zda AZ kvíz nepřipravili příliš obtížný, ale znalosti účastníků jim vyrazily dech!

Ostatně, dokážete i Vy správně odpovědět na otázky v úvodu? Ať už zní odpověď ano, či ne, tak pokud vedete či navštěvujete některý z klubů seniorů či Senior a Family Pointů na Vysočině, a měli byste zájem si zasoutěžit a zábavnou formou se dozvědět o evropském dědictví víc, stačí, když se obrátíte na Eurocentrum (https://tvorimevropu.cz/jihlava/) a EUROPE DIRECT (https://www.europedirect.cz/info-centra/detail/7-jihlava) Jihlava. Rádi za Vámi přijedeme! A nemusíte ani čekat na příští září – vždyť evropské kulturní a historické dědictví si můžeme připomenout kdykoli!

Věděli jste, že…
Památky, důležité pro historii Evropy, nesou označení „Evropské dědictví“. Vybírá je ve spolupráci s členskými státy Evropská unie, a seznam má prozatím přes 60 položek napříč celým naším světadílem. Jak ukazuje mapa (https://geo.osnabrueck.de/ehl/CS/map), značku Evropské dědictví drží i několik českých památek. Na Vysočině je to od letošního roku areál zámku (dříve cisterciáckého kláštera) ve Žďáře nad Sázavou. V rámci fascinujícího projektu (https://cisterscapes.eu/) „Cisterscapes“ byl na seznam zařazen spolu s dalšími 16 podobnými kláštery z celé Evropy. Obnova a zpřístupnění tohoto zámeckého areálu a nedalekého kostela na Zelené hoře byly spolufinancovány i z evropských fondů.

Autorka: Michaela Neumannová, Eurocentrum Jihlava

Sdílet tento příspěvek