1. říjen: mezinárodní den téměř všech. Slaví lékaři, senioři i vegetariáni. Zároveň je i den hudby a cyklistiky.

V první říjnový den se v kalendáři sešlo hned několik mezinárodních a světových dnů nejednou. Slaví se mezinárodní den hudby, lékařů nebo seniorů. Kromě toho si dnes také připomínáme světový den vegetariánů a cyklistiky.

Například dnešní mezinárodní den seniorů je věnován všem starším rodičům a prarodičům, a poukazuje na to, s jakými překážkami se musí senioři v souvislosti s vyšším věkem potýkat. Zajděte se svými babičkami a dědečky třeba na kávu nebo do divadla a udělejte si spolu výjimečný den, na který budete všichni rádi vzpomínat.

První říjen je ale také dnem lékařů, kteří pečují o zdraví veřejnosti a zachraňují životy lidí po celém světě. Dnešní den vyhlásila Mezinárodní hudební rada při UNESCO roku 1975 mimo jiné také Mezinárodní den hudby, který je věnován především hudbě klasické, jelikož vznikl na popud největších skladatelů 20. století.

Dnes slavíme také Mezinárodní den cyklistiky, které i v Česku propadla řada lidí, z nichž největší skupina se cyklistice věnuje hlavně rekreačně. A nakonec dnes slaví také vegetariáni. Účelem Světového dne vegetariánství je již od roku 1977 šířit povědomí o bezmasé stravě.

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek