Julian Assange dnes vystoupí v Radě Evropy, která bude jednat o podmínkách jeho vazby

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange dnes vystoupí před Parlamentním shromážděním Rady Evropy, které se bude zabývat podmínkami, za jakých byl léta držen v britské vazbě. Ve středu pak bude Parlamentní shromáždění jednat o rezoluci k tomuto tématu.

Třiapadesátiletý Assange stál v roce 2010 za dosud největším únikem utajovaných armádních dokumentů a zveřejněním nespočtu diplomatických depeší, za což poté ve Spojených státech čelil obvinění z téměř dvou desítek trestných činů včetně špionáže.

Muž, který se pro mnohé stal symbolem boje za svobodu slova, byl od dubna 2019 v londýnském vězení v podmínkách, které řada lidí tvrdě kritizovala. Například v roce 2020 německý exministr zahraničí Sigmar Gabriel a na 130 dalších politiků a osobností vyzvalo Británii, aby Assange propustila. Podmínky, jimž byl vystaven, se podle nich rovnaly mučení.

Letos na konci června se Assange dohodl s americkou justicí a přiznal se k porušení zákona o ochraně tajných informací. Prokuratura pak vzhledem k letům, která muž, jenž se bránil vydání do USA, strávil ve vězení, upustila od dalšího stíhání a Assange se dostal na svobodu.

Zdroj: ČTK

Foto: Reuters

Sdílet tento příspěvek