Delegace Evropské komise jednala s ministerstvy o podpoře reforem z Nástroje pro technickou podporu

Ve dnech 18. a 19. září 2024 navštívila Českou republiku delegace Evropské komise, resp. Generálního ředitelství pro podporu strukturálních reforem (DG REFORM). Delegaci vedla ředitelka pro podporu reforem v členských státech EU Nathalie Berger. Návštěva probíhala v souvislosti s právě probíhající řádnou výzvou Nástroje pro technickou podporu (Technical Support Instrument, TSI).

Prostřednictvím tohoto přímo řízeného programu EU podporuje Evropská komise přípravu, provádění či hodnocení reforem v členských státech EU. ČR je pravidelným příjemcem podpory z nástroje TSI a zúčastnila se všech jejích řádných i mimořádných výzev.

Během této návštěvy jednala delegace DG REFORM s náměstkyní ministra pro evropské záležitosti Pavlínou Žákovou a zástupci národní koordinační autority pro nástroj TSI v ČR. Tuto roli vykonává Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády.

Náměstkyně Žáková při jednání ocenila dlouhodobou spolupráci ČR s DG REFORM a pomoc, kterou nástroj TSI přináší reformnímu úsilí české státní správy. Zároveň zdůraznila, že i do budoucna vnímá TSI jako velmi důležitý nástroj k zajišťování budoucí konkurenceschopnosti Evropy.

Ředitelka Berger ocenila vysokou úroveň podávaných projektů za ČR v rámci nástroje TSI a zároveň nastínila možnosti pro budoucí směřování tohoto přímo řízeného programu EU. Současně vyzdvihla úspěšné české projekty s mezinárodním přesahem, jako například projekt k efektivní a jednotné implementaci sankcí v členských státech EU, které inicioval Finanční analytický úřad Ministerstva financí ČR.

Delegace DG REFORM se dále setkala se zástupci ministerstev a institucí české státní správy, se kterými projednávala připravované projekty pro letošní řádnou výzvu i možnosti, které jim tento nástroj nabízí. Konkrétně jednala se zástupci Ministerstva financí, Ministerstva vnitra, Ministerstva průmyslu a obchodu či Generálního finančního ředitelství a České národní banky. Žadatelé tak měli možnost osobně prodiskutovat některé aspekty připravovaných projektů a zvýšit tak jejich šanci na výběr k podpoře z nástroje TSI.

Autor: Tomáš Nalejvač, Úřad vlády ČR

Foto: Úřad vlády ČR

Sdílet tento příspěvek