Týdenní přehled dění v institucích EU 8. – 14. října 2024

Přinášíme přehled aktuálního dění v institucích EU v týdnu od 8. do 14. října 2024. Nadcházející jednání Rady EU, plenární zasedání Evropského parlamentu, návrhy evropských nařízení a směrnic a projednávaná legislativa. To nejdůležitější z programu institucí EU na jednom místě!

RADA EU

Zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci (ECOFIN) bude předcházet zasedání Euroskupiny v rozšířeném formátu (EG+), které se uskuteční dne 7. října od 14:00 hodin. Na agendě by měla být informace k unii kapitálových trhů (CMU) ohledně pokroku v dohodnutých iniciativách, včetně nástrojů pro usnadnění přístupu pro středně velké společnosti. Případně by mohl být zařazen také bod k přípravě říjnového eurosummitu na okraj zasedání Evropské rady, který by měl proběhnout v rozšířeném formátu.

Zasedání Rady ECOFIN začne v úterý ráno informací Komise o stavu provádění nástroje pro oživení a odolnost (RRF). Ministrům budou rovněž ke schválení předloženy návrhy prováděcích rozhodnutí Rady k revidovaným národním plánům obnovy Portugalska a Litvy. Dále Komise podá pravidelnou informaci ohledně vývoje finančních potřeb Ukrajiny a představí rovněž balíček návrhů právních aktů vydaných dne 20. 9., týkajících se společných půjček zemí G7 pro Ukrajinu ve výši až 45 mld. EUR splácených výnosy z imobilizovaných aktiv ruské centrální banky (RCB). Stěžejní částí balíčku je návrh nařízení, kterým se zřizuje mechanismus spolupráce na ukrajinské půjčce a poskytuje makro-finanční pomoc Ukrajině ve výši až 35 mld. EUR. Ministři budou mít poté možnost vyměnit si názory ohledně zkušeností s průběhem evropského semestru v roce 2024 a ohledně jeho dalšího nastavení. V rámci bodu o mezinárodních jednáních budou ministři informování o průběhu červencového jednání ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí G20. Ke schválení jim bude dále předložena společná pozice EU na jednání ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí G20 ve dnech 23.–24. 10. Na závěr zasedání budou ministrům ke schválení předloženy závěry Rady ECOFIN k mezinárodním klimatickým financím. Delegaci povede náměstek ministra financí R. Binder.

Neformální Rada pro zaměstnanost a sociální politiku (EPSCO) se bude věnovat zejména nedostatku pracovní síly v EU, zapojení pracovních rezerv na trhu práce a sociální inkluzi. Kromě příslušných ministrů se zúčastní také zástupci ESVO, Eurofoundu, EHSV a Mezinárodní organizace práce. Neformální zasedání bude rozděleno do dvou bloků. První se zaměří na řešení nedostatku pracovních míst prostřednictvím mobilizace nevyužitého pracovního potenciálu v kontextu demografických výzev. Během druhého bloku ministři prodiskutují klíčové otázky sociálního začleňování osob s postižením a osob se změněnou pracovní schopností. Předmětem diskuzí budou národní opatření k přiměřeným úpravám pracovního místa a pracovního prostředí, včetně jejich praktické implementace. Závěrem bude představena verze výroční zprávy Výboru na sociální ochranu za rok 2024. Delegaci povede vrchní ředitelka sekce zaměstnanosti MPSV K. Štěpánková.

Rada pro spravedlnost a vnitřní věci (JHA) zahájí své zasedání diskusí ministrů vnitra. Dopolední část bude věnována aktuálnímu stavu Schengenského prostoru, kde se ministři zaměří na implementaci priorit schengenského cyklu a vyhodnotí pokrok dosažený v oblasti interoperability. Tématem bude také plné členství Bulharska a Rumunska v Schengenu, o pokroku bude informovat maďarské předsednictví. Ministři prodiskutují nařízení o prevenci a boji proti sexuálnímu zneužívání dětí. Během oběda si ministři vymění názor na téma zvyšování efektivity návratové politiky EU. Odpolední část se zaměří na téma vnějších konfliktů a jejich dopadů na EU a zhodnotí stav boje EU proti obchodu s drogami a organizovanému zločinu. V rámci bodu „Různé“ Evropská komise zhodnotí stav implementace migrační a azylové reformy a poskytne podrobnosti k Aktu o digitálních službách, zejména k povinnosti oznamovat nelegální obsah. Švédská delegace představí problematiku náboru nezletilých a mladých osob ke kriminálním aktivitám na online platformách. Litevská delegace seznámí členské státy s výsledky Regionálního fóra civilní ochrany, které se konalo 6. září. Maďarské předsednictví uzavře zasedání informací o plánovaném fóru ministrů spravedlnosti a vnitřních věcí EU – západní Balkán, které se uskuteční ve dnech 28.–29. října. Delegaci ČR povede ministr vnitra V. Rakušan.

V pátek proběhne jednání ministrů spravedlnosti. Ti budou pokračovat v diskuzi k problematice boje proti obchodu s drogami a organizovanému zločinu, boji proti beztrestnosti v kontextu válečné agrese Ruska proti Ukrajině, podpory přístupu ke spravedlnosti v kontextu právního státu a konkurenceschopnosti, a boji proti rasismu vč. provádění akčního plánu EU proti rasismu. Delegaci ČR povede ministr spravedlnosti P. Blažek.

Na programu Rady pro životní prostředí (ENVI) je schválení závěrů na COP 29 a COP 16, diskuse k přípravě 5. zasedání mezivládního vyjednávacího výboru za účelem vytvoření mezinárodního právně závazného nástroje pro boj proti znečištění plasty (INC-5) a implementace Chemické strategie pro udržitelnost. Dále bude představena zpráva o 69. setkání Mezinárodní velrybářské komise Tématem oběda mají být klimatické a environmentální aspekty Draghiho zprávy. Delegaci ČR povede ministr P. Hladík.

Zasedání Rady pro zahraniční věci (FAC) se jako vždy zaměří na ruskou agresi proti Ukrajině a situaci na Blízkém východě jako dva řádné body. Tradičně se prvního zmíněného bodu zúčastní videokonferenčně ukrajinský ministr zahraničních věcí. Bod k Blízkému východu bude reflektovat zhoršující se situaci v regionu, včetně Libanonu a role Íránu. V rámci Aktuálních otázek se očekává diskuze ke Gruzii a Moldavsku ve světle nadcházejících voleb, respektive referenda, dále k Africkému rohu a situaci ve Venezuele. V plánu je také neformální diskuze ministrů s ministrem zahraničí Spojeného království. Delegaci ČR na jednání povede ministr zahraničí J. Lipavský.

COREPER

  • Zasedání Rady TTE (energetika) dne 15. 10. (příprava)
  • Zasedání Rady ENVI dne 14. 10. (příprava)
  • Nařízení, kterým se mění nařízení 2023/1115 (nařízení o odlesňování), pokud jde o ustanovení týkající se data jeho uplatňování (informace Komise)

7. 10. 2024

  • Zasedání Rady pro obecné záležitosti (GAC) dne 15. října 2024 (příprava)
  • Zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci (JHA) ve dnech 10. a 11. října 2024 (příprava)

9. 10. 2024

  • Zasedání Rady pro zahraniční věci (FAC) dne 14. října 2024 (příprava)
  • Summit EU-Rady pro spolupráci arabských států v Zálivu dne 16. října (výměna názorů)
  • Zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci (ECOFIN) dne 8. října 2024 (follow up)
  • Zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci (ECOFIN) dne 5. listopadu 2024 (agenda)
  • Využití mimořádných výnosů z imobilizovaných aktiv Ruska ke splácení půjček – (follow up G7)

11. 10. 2024

  • Zasedání Rady pro obecné záležitosti (GAC) dne 15. října 2024 (příprava)

14. 10. 2024

  • Zasedání Rady pro obecné záležitosti (GAC) dne 15. října 2024 (příprava)
  • Summit EU-Rady pro spolupráci arabských států v Zálivu dne 16. října (výměna názorů)

EVROPSKÝ PARLAMENT

Plenární zasedání ve Štrasburku v týdnu od 7.–11. října

Výběr bodů z agendy pléna EP:

pondělí 7. října

  • Rozprava s Komisí o výročí teroristického útoku Hamásu, během kterého bylo 7. října 2023
  • Rozprava s Komisí o důsledcích opětovného zavedení hraničních kontrol ze strany Německa pro budoucnost schengenského prostoru

úterý 8. října

  • Rozprava k přípravě zasedání ER, které proběhne ve dnech 17.–18. 10.
  • Rozprava o eskalaci násilí na Blízkém východě a nejnovější vývoj v Libanonu, za účasti vysokého představitele EU J. Borrella

středa 9. října

  • Představení priorit maďarského předsednictví v Radě EU
  • Posílení odolnosti Moldavska vůči ruskému vměšování před nadcházejícími prezidentskými volbami a ústavním referendem o vstupu do EU (s hlasováním o návrhu usnesení ve čtvrtek)
  • Zhoršování stavu demokracie a ohrožení politického pluralismu v Gruzii (s hlasováním o návrhu usnesení ve čtvrtek)

čtvrtek 10. října

  • Prohlášení EK: Důsledky ničivých lesních požárů v Amazonii a význam Amazonie pro změnu klimatu
  • Hlasování o návrzích usnesení týkajících případů porušování lidských práv

EVROPSKÁ KOMISE

Kolegium Komise ve Štrasburku v úterý 8. října

Na programu kolegia figurují následující body:

Digitalizace cestovních dokumentů /M. Schinas, V. Jourová/

EVROPSKÉ VÝBORY PČR

Schůze Výboru pro záležitosti EU Senátu PČR v úterý 8. října

Na programu jednání figurují tyto body:

  • Bílá kniha Jak zvládnout potřeby Evropy v oblasti digitální infrastruktury?
  • Informace vlády ČR o pozicích vlády a programu jednání Evropské rady, které se koná ve dnech 17.–18. října 2024
  • Informace o přípravě Fiskálně-strukturálního plánu ČR pro období 2025 až 2028

Jednání Výboru pro evropské záležitosti PS PČR ve čtvrtek 10. října

Na programu figurují následující body:

  • Informace o pozicích, které bude Česká republika zastávat na zasedání Evropské rady, jež proběhne ve dnech 17.–18. října 2024 v Bruselu
  • Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů – Společný prováděcí plán pro Pakt o migraci a azylu

PT RHSD PRO EU

Jednání dne 10. října

I/ K PROJEDNÁNÍ

  1. Příprava zasedání Evropské rady ve dnech 17.–18. října 2024 v Bruselu a neformálního zasedání hlav států a předsedů vlád členských států EU dne 8. listopadu v Budapešti

II/ PRO INFORMACI

  1. Průběh a výsledky zasedání Evropské rady dne 27. června 2024 v Bruselu
  2. Informace o přípravě střednědobého fiskálně-strukturálního plánu 2024
  3. Draghiho zpráva o konkurenceschopnosti Evropy
  4. Národní konvent o EU

III/ RŮZNÉ

Autor: Úřad vlády ČR

Sdílet tento příspěvek