Čína uvalí clo až 39 procent na brandy z EU, Brusel se chce bránit u WTO

Čína zavede prozatímní antidumpingová cla 30,6 až 39 procent na dovoz brandy z Evropské unie, oznámilo dnes čínské ministerstvo obchodu. Děje se tak poté, co členské státy sedmadvacítky umožnily zavést definitivní cla na dovoz elektromobilů z Číny. Akcie výrobců koňaku na evropských burzách začaly po oznámení výrazně klesat. Ministerstvo dodalo, že uvažuje také o omezení dovozu motorových vozidel a že nadále vyšetřuje dovoz evropského vepřového. Evropská komise (EK) považuje cla za neodůvodněná a napadne je u Světové obchodní organizace (WTO).

Od 11. října tak budou muset dovozci při importu konkrétních druhů brandy z EU složit čínským celním orgánům odpovídající finanční zálohu. Jde přitom o výraznou změnu postoje čínských úřadů, které ještě na konci srpna tvrdily, že prozatímní cla na dovoz brandy z EU zavádět nebudou.

Čínské ministerstvo podle dřívějšího vyjádření očekává, že pokračující antidumpingové vyšetřování skončí před 5. lednem 2025, ale že v případě „zvláštních okolností“ by mohlo být i prodlouženo. Peking ale už v srpnu hovořil o tom, že k dumpingu podle jeho názoru dochází. Evropské lihovary podle tehdejšího předběžného zjištění ministerstva obchodu prodávaly brandy na čínském trhu s marží 30,6 až 39 procent, což podle něj poškozuje čínský průmysl.

Neopodstatněná opatření

„Jsme přesvědčeni, že tato opatření jsou neopodstatněná, a jsme odhodláni bránit průmysl EU před zneužíváním nástrojů na ochranu obchodu,“ prohlásil podle médií mluvčí EK. Dodal, že komise proto cla napadne u WTO.

Čínské ministerstvo také dnes uvedlo, že zvažuje zvýšení cel na dovoz velkých motorových vozidel z EU. Vyšší cla by nejvíce zasáhla německé výrobce, přičemž vývoz aut z Německa do Číny s motorem o objemu 2,5 litru a větším loni dosáhl 1,2 miliardy dolarů (27,6 miliardy Kč). Úřad zároveň připomněl, že pokračuje antidumpingové a antisubvenční vyšetřování dovozu produktů z vepřového masa z EU.

Podle Unie výrobců a dovozců lihovin ČR zavedení antidumpingového cla český trh zatím příliš neovlivní, protože výroba brandy je v tuzemsku spíše okrajová a nevyváží se do Číny. „Pokud by se Evropské unii nepodařilo s Čínou domluvit, mohlo by to znamenat pro náš trh určité snížení ceny u této kategorie prémiových lihovin,“ řekl ČTK výkonný ředitel unie Vladimír Darebník.

Zdroj: ČTK, Evropská komise

Sdílet tento příspěvek