Evropský parlament bude dnes jednat o automobilovém průmyslu v EU či konfliktu na Blízkém východě

Ve Štrasburku druhým dnem pokračuje plenární zasedání Evropského parlamentu. Diskutovat se na něm bude mimo jiné o tom, jak oživit automobilový průmysl v Evropské unii, jehož výrobci čelí velké konkurenci z Asie, zejména pak z Číny. Europoslanci budou také za účasti šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella hovořit o eskalaci konfliktu na Blízkém východě.

Europoslanci povedou rozpravu o tom, jak mohou unijní automobilky čelit zejména čínské konkurenci. Minulý týden Evropská komise (EK) dostala dostatečnou podporu členských států pro zavedení dodatečných cel na dovoz elektromobilů z Číny, což by ale zřejmě vyvolalo odvetná opatření Pekingu. EK nicméně uvedla, že chce s Čínou dál jednat. Tato kauza je největším obchodním střetem Evropské komise s Čínou za posledních deset let.

Poslanci budou dnes hovořit také o eskalaci konfliktu na Blízkém východě, kde se bezpečnostní situace zhoršila v posledním roce kvůli válce Izraele v Pásmu Gazy vyvolané útokem palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael loni 7. října. Kvůli tomu se vyhrotil i dlouhodobý konflikt Izraele s Íránem a libanonským hnutím Hizballáh, které právě před rokem začalo ostřelovat sever Izraele, což izraelská armáda opětuje. Minulý měsíc izraelská armáda výrazně zesílila letecké útoky na objekty Hizballáhu a zabila řadu jeho velitelů včetně lídra tohoto hnutí Hasana Nasralláha. Před týdnem pak zahájila i pozemní operaci na jihu Libanonu. Při izraelských úderech ale umírají i civilisté a asi milion lidí musel opustit domovy.

Zdroj: ČTK, Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek