Na půdě Rady Evropy se udělovala Cena Václava Havla, vystoupil i Assange

Minulý týden se ve Štrasburku uskutečnilo zasedání Rady Evropy, na kterém byla vyhlášena letošní laureátka Ceny Václava Havla za lidská práva. Cenu získala venezuelské bojovnice za demokracii María Corina Machado. Před Parlamentním shromážděním Rady Evropy vystoupil také zakladatel webu WikiLeaks Julian Assange, který byl letos propuštěn na svobodu po 14 letech zadržování kvůli zveřejňování utajovaných informací.

„Nejsem na svobodě proto, že by systém dobře fungoval, ale protože jsem se přiznal k novinářské práci na základě zdrojů,“ řekl minulé pondělí na půdě Rady Evropy zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange. Byl to jeho první veřejný projev od jeho červnového propuštění na svobodu.

Parlamentní shromáždění Rady Evropy jednalo o rezoluci reflektující Assangeovo mnohaleté zadržování ve Spojeném Království. Assange je spoluzakladatelem kontroverzního internetového portálu WikiLeaks, na kterém po dobu několika let zveřejňoval utajované dokumenty americké armády. V USA byl poté obžalován například z porušení Zákona o špionáži.

Letos v červnu byl Assange po 14 letech propuštěn na základě dohody o vině a trestu, kdy se přiznal ke spiknutí s cílem získat a zveřejnit utajované informace o americké národní obraně. Prokuratura pak vzhledem k letům, která Assange, jenž se bránil vydání do USA, strávil ve vězení, upustila od dalšího stíhání. V USA byl Assange za své činy často označován za teroristu, pro mnohé se stal naopak symbolem boje za svobodu slova. Řada lidí také tvrdě kritizovala podmínky jeho věznění.

Rada Evropy je mezinárodní celoevropská organizace, která zajišťuje spolupráci členských států zejména v oblasti podpory demokracie a ochrany lidských práv a svobod. Byla založena v roce 1949 a sídlí ve Štrasburku. Je nezávislá na Evropské unii a sdružuje 46 zemí. Jejími členy jsou téměř všechny státy Evropy a působí zde také několik pozorovatelských zemí, např. Vatikán. Česká republika se stala členem v roce 1993.

Letošní laureátkou Ceny Václava Havla je bojovnice za politickou svobodu a práva občanů Venezuely María Corina Machado. Oznámil to předseda Parlamentního shromáždění Rady Evropy Teodoros Rusopulos, který cenu předal její dceři.

„Ocenění patří milionům lidí, kteří ve Venezuele bojují za svobodu a tisíce z nich jsou za to ve vězení,“ řekla oceněná Machado ve videu promítaném ve Štrasburku. Šestapadesátiletá aktivistka se ukrývá od červencového sporného opětovného zvolení Nicoláse Madura prezidentem Venezuely. „Dnes se zdá skoro neuvěřitelné, že v 80. letech byla Venezuela silnou demokracií, která pomáhala svým sousedům v boji proti autoritářství,“ uvedla Machado, která ocenila také české aktivisty a signatáře Charty 77.

Machado patří mezi přední politické osobnosti ve Venezuele, upozorňuje na porušování lidských práv ve své zemi a zabývá se obranou demokracie a právního státu. Je spoluzakladatelkou venezuelské dobrovolnické občanské organizace Súmate bojující za občanská práva.

Zdroj: ČTK, Rada Evropy
Foto: Profimedia



Sdílet tento příspěvek