Sacharovova cena 2024: kdo je mezi nominovanými?

Sacharovova cena je každoročně udělována jednotlivcům a organizacím hájícím lidská práva a základní svobody. Dosud byla předávána například disidentům, politickým vůdcům, novinářům, právníkům, či mírovým a demokratickým aktivistům. Letos se však mezi nominovanými objevil i jeden z nejbohatších lidí světa Elon Musk. Kdo další je mezi kandidáty na letošního laureáta?

Sacharovova cena je udělována od roku 1988 a je nejvyšším oceněním Evropské unie za práci v oblasti lidských práv. Kandidáty mohou navrhnout frakce Evropského parlamentu nebo i jednotliví europoslanci. Pro nominaci je nutná podpora alespoň 40 poslanců.

Cena byla v minulosti udělena například Nelsonu Mandelovi. V roce 2023 byla in memoriam oceněna mladá kurdská žena Mahsá Amíní, která zemřela v policejní vazbě, kde skončila kvůli špatně nasazenému hidžábu. Po své smrti se stala symbolem odporu proti potlačování práv íránských žen.

nominována Evropskou lidovou stranou (EPP)

María Corina Machado

– současná vůdčí osobnost demokratických sil ve Venezuele. María Corina Machado byla v roce 2023 nominována jako prezidentská kandidátka demokratické opozice, kdy získala 92,35 % hlasů, ale režim jí svévolně znemožnil kandidovat. Kvůli politickým represím se Machado v současnosti musí skrývat, její dcera však v minulém týdnu jejím jménem převzala ve Štrasburku Cenu Václava Havla za lidská práva.

nominován Evropskou lidovou stranou (EPP) a Evropskými konzervativci a reformisty (ECR)

Edmund González Urrutia

– venezuelský opoziční prezidentský kandidát, který podle řady demokratických zemí vyhrál nedávné prezidentské volby, přestože za vítěze voleb byl prohlášen dlouholetý lídr země Nicolás Maduro. Výsledky letošních venezuelských prezidentských voleb byly zpochybněny mnoha nezávislými pozorovateli včetně OSN. González byl donucen opustit zemi a požádat o politický azyl ve Španělsku, jelikož na něj Madurův režim vydal zatykač kvůli údajnému uzurpování funkce a spiknutí.



nominováno Progresivní aliancí socialistů a demokratů (S&D) a frakcí Renew Europe

Hnutí „Women Wage Peace“ a „Women of the Sun“

– obě navržená hnutí prosazují nenásilné, ohleduplné a vzájemně přijatelné řešení izraelsko-palestinského konfliktu za aktivní účasti žen ve všech fázích jednání. Women of the Sun je nezávislé palestinské sdružení žen založené v roce 2021, Women Wage Peace je arabsko-židovská organizace, která vznikla v roce 2014. Vedoucí představitelky obou skupin získaly řadu ocenění a jsou rovněž nominovány na Nobelovu cenu míru.

nominován Patrioty pro Evropu a frakcí Evropa suverénních národů

Elon Musk

– generální ředitel společností SpaceX a Tesla, vlastník platformy X (dříve Twitter) a zakladatel několika společností, k nimž patří Neuralink či OpenAI. Musk v roce 2022 koupil společnost Twitter s cílem chránit svobodu projevu. V roce 2024 zintenzivnil boj proti digitální cenzuře, obnovil zakázané účty a postavil se proti tzv. cancel culture. Dle navrhujících frakcí se Musk zasazuje o rozšiřování přístupu k internetu v odlehlých oblastech a podporuje digitální začlenění a rovnost v přístupu k informacím.

nominován skupinou Zelení / Evropská svobodná aliance

Dr. Qubad İbadoğlu

– ázerbájdžánský akademik a aktivista bojující proti korupci. İbadoğlu byl v roce 2023 zatčen kvůli kritice ropného a plynárenského průmyslu ve své zemi a založil charitativní organizaci pro navrácení ukradených veřejných zdrojů. V současné době je v domácím vězení a hrozí mu trest odnětí svobody až na 17 let.

nominováni Levicí (GUE/NGL)

Palestinští novináři

– v Pásmu Gazy přišlo od října 2023 o život nejméně 116 novinářů, z toho 111 palestinských. Mnoho dalších bylo napadeno, je zadržováno nebo jim je vyhrožováno, jsou pohřešováni nebo se potýkají s cenzurou a kybernetickými útoky. Navzdory nebezpečí palestinští novináři nadále pokračují ve svém úsilí přinášet objektivní zpravodajství o situaci v Gaze.

O třech finalistech budou již 17. října hlasovat Výbory pro zahraniční věci a rozvoj. Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola pak bude 24. října společně s lídry politických skupin rozhodovat o letošním laureátovi. Slavnostní předání Sacharovovy ceny se uskuteční tradičně v prosinci ve Štrasburku.

Zdroj, náhledové foto: Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek