EU zavádí sankce na Írán, je to za dodávky balistických raket a dronů Rusku

Evropská unie zavádí sankce na sedm osob a sedm subjektů v souvislosti s íránskou dodávkou balistických raket a bezpilotních letounů Rusku. Informovala o tom dnes Rada EU, která zastupuje členské státy sedmadvacítky. Uvalení sankcí dnes na jednání v Lucemburku schválili unijní ministři zahraničí. Terčem opatření se stala také íránská národní letecká společnost Iran Air a rovněž aerolinky Saha Airlines a Mahan Air.

Cílem represivních opatření je zasáhnout společnosti, instituce a osoby zapojené do výroby a dodávek balistických raket. Všichni budou nyní v sedmadvacítce čelit zmrazení majetku a jednotlivé osoby budou mít zákaz cestovat do zemí Evropské unie. Také jim nikdo nesmí přímo či nepřímo poskytovat finanční prostředky.

Sankce zahrnují „jednotlivce a subjekty zodpovědné za vývoj a převoz bezpilotních letounů (UAV), raket a souvisejících technologií Rusku na podporu jeho útočné války proti Ukrajině, ale i dalším ozbrojeným skupinám a subjektům, které podkopávají mír a bezpečnost a Blízkém východě a v oblasti Rudého moře,“ píše se v prohlášení Rady EU.

Na sankčním seznamu jsou nově tři íránské aerolinky a dvě další společnosti, které se podílejí na dodávkách dronů vyrobených v Íránu do Ruska. Další dvě sankcionované firmy se zabývají výrobou pohonných hmot používaných pro odpalování raket. Mezi jednotlivci je například náměstek íránského ministra obrany či představitelé íránských revolučních gard.

„Situace v regionu je poměrně dramatická, vidíme celou řadu eskalací. Íránci tam loutkově vodí různé vojenské, teroristické skupiny a je potřeba nadále upozorňovat na to, že je nepřijatelné, aby tímto způsobem zhoršovali bezpečnostní situaci v regionu,“ uvedl k novému balíčku sankcí český ministr zahraničí Jan Lipavský.

Spojené státy už v září uvedly, že Rusko od Íránu obdrželo balistické rakety pro své válečné tažení na Ukrajině. Washington zároveň uvalil sankce na lodě a podniky, které se na dodávkách těchto zbraní podílely.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek