Kam za kulturou? Čekají nás besedy o studiu v zahraničí i první pub kvíz Masters of Evropa!

Nemáte zatím program na tento týden a rádi byste vyrazili někam za kulturou či vzděláváním? Tento týden doporučujeme konferenci Venkov 2024 v Mělníku, Den dobrovolnických příležitosti v Litomyšli, či hradeckou besedu Evropa mýma očima. Tento týden také odstartujeme první ze série pub kvízů Masters of Evropa se studenty VŠCHT!

Stále slavíme 20 let od vstupu Česka do EU a na podzim přinášíme tematické univerzitní pub kvízy. Otestujte své znalosti v kvízu ze světa EU a evropské kultury. Nejlepší týmy z univerzitního kola postoupí do finále, kde se utkají s řadou známých osobností z veřejného života. Kdo získá titul Masters of Evropa?   

První ze série pub kvízů pro studující VŠCHT se uskuteční 15. října 2024 od 18:00 v Klubu Carbon. Série vyvrcholí 15. listopadu 2024 utkáním nejlepších týmů z každého univerzitního kola, ve kterém budou soutěžit proti osobnostem ze světa EU politiky a médií.

KDE: Klub Carbon, Technická 1905/5, Praha 6

KDY: úterý 15.10.2024, 18:00 – 21:00 hod.


Již tradiční Konference venkov, kterou pořádá Spolek pro obnovu venkova, se letos uskuteční na mělnickém zámku. Hlavními tématy letošního ročníku jsou:

  • 20 let České republiky v Evropské unii,
  • zachování diverzity krajiny a využití obnovitelných zdrojů energie – nové trendy SZP – agrolesnictví,
  • podpora krátkých dodavatelských řetězců (lokální zpracování a prodej potravin, komunitou podporované zemědělství), krátké dodavatelské řetězce a možnosti jejich rozvoje v podmínkách českého zemědělství,
  • zachování tradic venkova, atraktivita venkovského prostoru a propojení s moderními trendy v rámci českého zemědělství a rozvoje venkova – umělá inteligence jako budoucnost zemědělství.

KDE: Zámek Mělník, Svatováclavská 19/16, Mělník

KDY: úterý 15.10. – čtvrtek 17.10.2024


Přemýšlíte o studiu, práci nebo stáži v zahraničí? Rádi byste dosáhli na zajímavá stipendia, ale nejste si jistí, zda je zahraniční zkušenost právě pro Vás? Není proč váhat! Ve středu se na Technické univerzitě v Liberci opět koná International Day! Dozvíte se více o studijních pobytech a stážích v Evropě a také o osvojování cizích jazyků a získávání zkušeností.

V hale před aulou budou stánky mnoha organizací, které zprostředkovávají pobyty, (nejen) vzdělávací kurzy a zaměstnání v zahraničí a těšit se můžete také na zástupce Eurocentra Liberec. Letos navíc naše pozvání přijalo 6 inspirativních lidí z Libereckého kraje, kteří vám mohou o svých úspěších a zkušenostech vyprávět.

Přijďte si udělat přehled, co vše EU nabízí mladým lidem.  Pro třídy a větší skupiny je nutná registrace na martin.fiser@vlada.gov.cz nebo na tel.: 720970598.

KDE: Technická univerzita v Liberci (budova G, 3. patro), Univerzitní náměstí, Liberec

KDY: středa 16.10.2024, 09:00 – 14:30 hod.


Přijďte besedovat s mladými cestovateli a poslechnout si vyprávění o zážitcích z cest po Evropě! Jak vypadají projekty výměny mládeže a proč se jich zúčastnit? Jaké je to být dobrovolníkem ve Francii? Jaké zážitky si odnesete z cesty vlakem napříč Evropou? Poslechněte si autentická vyprávění mladých lidí, kteří se nebáli vycestovat a vyjeďte také!

Program besedy:

9:00 – 9:30  Kryštof Vejmola: DiscoverEU aneb jak projet celou Evropu zadarmo

9:30 – 10:00 Nela Ferenčíková: Kam se podíváte díky Evropské výměně mládeže

10:00 – 10:30 Martin Hrouda: V osmnácti dobrovolníkem ve  Francii

10:30 – 11:00 Vojtěch Hovorka: Budování středověké zahrady na workcampu

Akce se koná v rámci celoevropské kampaně Time to move. Partnerem akce je síť Eurodesk. Vstup na akci zdarma!
Registrace účasti na eurocentrum.hk@vlada.gov.cz!

KDE: Knihovna města Hradce Králové

KDY: středa 16.10.2024, 09:00 – 11:00


Přemýšlíte o DOBROVOLNICTVÍ, a to nejen v ČR? Máte čas zhruba hodinu týdně a rádi byste ho strávili s ostatními?

Přijďte za námi do sálu Lidového domu a dozvíte se, v jakých organizacích (nově i v domácnosti) můžete pomáhat! Na místě se představí místní i okolní organizace, kde dobrovolníci již působí.

Dozvíte se také o zahraničních příležitostech, které mají mladí lidé od 13-30 let a které jsou hrazené z prostředků Evropské unie! Zde se představí také Eurocentrum Pardubice se svými aktivitami o Evropě pro všechny zájemce, přičemž připraven bude rovněž soutěžní Actionbound Pár kroků do Evropy o cenné odměny kampaně Time To Move 2024, jež má za cíl informovat o evropských mobilitách.

KDE: Lidový dům Litomyšl, Bělidla 392, 570 01 Litomyšl

KDY: středa 16.10.2024, 9:00 – 14:00 hod.

Náhledové foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek