Týdenní přehled dění v institucích EU 14. – 21. října 2024

Přinášíme přehled aktuálního dění v institucích EU v týdnu od 14. do 21. října 2024. Nadcházející jednání Evropské rady, zasedání Rady EU, schůze parlamentních výborů. To nejdůležitější z programu institucí EU na jednom místě!

EVROPSKÁ RADA

Ve dnech 17. a 18. října se bude konat řádné zasedání Evropské rady v Bruselu, kterému předchází summit EU a Rady pro spolupráci v Zálivu (GCC) konající se 16. října. Cílem summitu je prohloubení vzájemných vztahů a posílení spolupráce. Co se týče samotného jednání Evropské rady, vedoucí představitelé členských států EU povedou diskusi o důležitých tématech, a to zejména o podpoře Ukrajiny, eskalaci situace na Blízkém východě, posílení konkurenceschopnosti a řešeních migrace. Kromě toho se lídři EU budou také věnovat situaci v Moldavsku, Gruzii, Súdánu, Venezuele, Konferencích smluvních stran úmluv (COP29 a COP16), hybridním hrozbám a boji proti všem formám diskriminace. Na okraj zasedáni Evropské rady, se nakonec eurosummit konat nebude. Delegaci ČR povede předseda vlády P. Fiala.

RADA EU

Na programu Rady pro životní prostředí (ENVI) je schválení závěrů na COP 29 a COP 16, diskuse k přípravě 5. zasedání mezivládního vyjednávacího výboru za účelem vytvoření mezinárodního právně závazného nástroje pro boj proti znečištění plasty (INC-5) a implementace Chemické strategie pro udržitelnost. Dále bude představena zpráva o 69. setkání Mezinárodní velrybářské komise. Tématem oběda mají být klimatické a environmentální aspekty Draghiho zprávy. Delegaci ČR povede ministr P. Hladík.

Zasedání Rady pro zahraniční věci (FAC) se jako obvykle zaměří na ruskou agresi proti Ukrajině a situaci na Blízkém východě. Prvního zmíněného bodu se zúčastní videokonferenčně nový ukrajinský ministr zahraničních věcí. Bod k Blízkému východu bude reflektovat zhoršující se situaci v regionu, včetně Libanonu a role Íránu. V rámci Aktuálních otázek se očekává diskuze ke Gruzii a Moldavsku ve světle nadcházejících voleb, respektive referenda, dále k Africkému rohu a situaci ve Venezuele. V plánu je také neformální diskuze ministrů s ministrem zahraničí Spojeného království. Delegaci ČR na jednání povede ministr zahraničí J. Lipavský.

Na programu jednání Rady pro dopravu, telekomunikace a energetiku (TTE) v části energetika figuruje výměna názorů k doporučením z Draghiho zprávy v oblasti energetiky a konkurenceschopnosti. Dalším bodem jednání budou rozdíly ve velkoobchodních cenách elektřiny.

Jednání bude pokračovat informacemi Komise o připravenosti energetického sektoru na zimu, na zasedání také vystoupí ukrajinský ministr pro energetiku k aktuální energetické situaci na Ukrajině.  Diskutována bude taktéž Zpráva o stavu Energetické unie, a to zejména v souvislosti s dalšími kroky k plnění plánu REPowerEU. V rámci bodů Různé budou mj. shrnuty závěry z konference o geotermální energii dne 20. září v Budapešti a Komise bude informovat o provádění právních předpisů z balíčku Fit for 55. ČR  podá informaci o Evropském jaderném fóru, které se uskutečnilo ve dnech 30. září až 1. října v Praze. Na okraj zasedání proběhne také tradiční setkání Jaderné aliance. Vedoucí delegace ČR bude stálá představitelka ČR ve výboru Coreper I Lucie Šestáková.

Na říjnovém zasedání Rady pro obecné záležitosti (GAC) se ministři zaměří na přípravu jednání říjnové Evropské rady. V rámci evropského semestru budou ministrům k potvrzení předloženy návrhy doporučení pro jednotlivé země, které budou následně předány ke schválení lídrům na ER. Komise bude informovat o aktuálním stavu vyjednávání se Švýcarskem o balíčku dohod. Ministři dále schválí společnou deklaraci k podpoře židovského života a boji proti antisemitismu. V rámci bodu různé byla na žádost EK zařazena na agendu informace o aktuálním stavu vztahů mezi EU a Spojeným královstvím a také reflexe průběhu voleb do Evropského parlamentu.

Na okraj zasedání Rady hodlá předsednictví dne 15. října v Lucemburku uspořádat mezivládní konferenci (IGC) s Albánií. Na Radě GAC i IGC bude zastupovat ČR ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák.

Na programu neformálního zasedání neformální Rady pro zahraniční věci (FAC) část obchod jsou dva řádné jednací body a jeden obědový. První řádný bod je zaměřen na obchodní vztahy EU-ASEAN, druhý na obchodní vztahy EU-Čína. Během pracovního oběda se ministři budou věnovat tématu budoucnosti investiční politiky EU. Delegaci ČR povede vrchní ředitel sekce D. Müller.

Rada pro zemědělství a rybolov (AGRIFISH) projedná legislativní návrh stanovující rybolovná práva pro Baltské moře pro rok 2025 s cílem dosažení politické dohody. Dalším bodem bude výměna názorů k přípravě pozice EU na každoroční zasedání Mezinárodní komise pro ochranu tuňáků v Atlantiku (11.–18. 11. na Kypru). Předsednictví bude informovat o výzvách, kterým čelí potravinový řetězec v EU. s následnou diskuzí mezi členskými státy. Na programu je rovněž diskuze k zemědělským otázkám souvisejícím s obchodem s úvodní prezentací Komise a schválení závěrů ke Společné zemědělské politice po roce 2027. Delegaci ČR povede náměstek ministra zemědělství Miroslav Skřivánek

COREPER

  • Směrnice, kterou se mění směrnice Rady o kombinované dopravě (vodítka pro další práci)
  • Zasedání Rady AGRIFISH ve dnech 21.–22. 10. (příprava)
  • Nařízení, kterým se mění nařízení 2023/1115 (nařízení o odlesňování), pokud jde o ustanovení týkající se data jeho uplatňování (mandát pro vyjednávání s Evropským parlamentem a analýza konečného kompromisního znění s cílem dosáhnout dohody)
  • Žádost Komise o posudek Soudního dvora Evropské unie k Dohodě o letecké dopravě se Sultanátem Omán (informace Komise)
  • Summit EU–Rady pro spolupráci v Zálivu dne 16. října (výměna názorů)

EVROPSKÝ PARLAMENT

V týdnu od 14.–18. 10. zasednou ke schůzím parlamentní výbory EP. Frakce projednají nadcházející plenární zasedání, které se uskuteční ve Štrasburku v týdnu od 21. 10.

 

Výběr bodů z agendy jednání výborů EP:

  • INTA (14. 10.) – hlasování o navrhovaném balíčku komplexní finanční pomoci pro Ukrajinu. Výměna názorů ohledně makrofinanční pomoci Egyptu, Jordánsku.
  • DEVE (14. 10.) – rozprava o humanitární situaci v Súdánu. Výměna názorů o humanitární situaci v Libanonu. Diskuze s EK k aktuálnímu stavu strategie Global Gateway.
  • AFET (14. 10.) – projednání návrhu zprávy o provádění Společné zahraniční a bezpečnostní politiky v roce 2024.
  • TRAN (14. 10.) – představení priorit HU PRES.
  • AFET a DEVE (17. 10.) – hlasování o užším výběrů tří finalistů na udělení Sacharovovy ceny za svobodu myšlení za rok 2024.
  • AGRI (14. 10.) – veřejné slyšení ke strategickému dialogu o budoucnosti zemědělství EU

EVROPSKÁ KOMISE

Kolegium Komise v tomto týdnu nezasedá.

EVROPSKÉ VÝBORY PČR

Evropské výbory PČR v tomto týdnu nezasedají.

VÝBOR PRO EU NA VLÁDNÍ ÚROVNI

348. jednání VV-EU dne 1 října 2024

I/ KE SCHVÁLENÍ

  1. Mandát na summit EU – Rada pro spolupráci v Zálivu dne 16. října a na zasedání Evropské rady a eurosummitu ve dnech 17. a 18. října 2024 v Bruselu

II/ různé

Autor: Úřad vlády ČR

Sdílet tento příspěvek