MF předloží vládě výhled výdajů do roku 2028, poté ho posoudí EU

Ministerstvo financí předloží ve středu vládě výhled státních výdajů pro roky 2025 až 2028. Takzvaný fiskálně-strukturální plán následně kabinet pošle k posouzení Evropské komisi a Radě EU. Fiskálně-strukturální plán nahrazuje Konvergenční program a Národní plán reforem, které Česko Evropské unii dosud pravidelně předkládalo. Vytvoření plánu vyžaduje evropská legislativa kvůli dohledu nad rozpočty členských zemí a koordinaci hospodářských politik.

„Nové nařízení k preventivní části fiskálních pravidel staví do popředí udržitelnost zadlužení veřejných financí ve středním horizontu. Prostředkem k dosažení jsou takové veřejné výdaje, které jsou převážně pod přímou kontrolou veřejné správy a současně umožňují proticyklickou makroekonomickou stabilizaci,“ uvedlo k plánu ministerstvo financí.

Data, která Česko evropským institucím odešle, vycházejí ze srpnové makroekonomické prognózy ministerstva financí. Podle ní by měl od příštího roku hrubý domácí produkt růst o více než 2,5 procenta ročně a průměrná roční inflace by se měla postupně snížit na dvě procenta. Střednědobé výdajové rámce státního rozpočtu, které z prognózy rovněž vycházejí, předpokládají v nadcházejících letech také postupné snižování rozpočtového schodku, když z letošních 282 miliard korun by měl do roku 2027 klesnout na 180 miliard korun.

Součástí fiskálně-strukturálního plánu bude i charakteristika významných schválených či plánovaných reforem a investic. Podle ministerstva financí jsou zaměřeny na dekarbonizaci, sociální systémy, vědu a výzkum, podporu bydlení a digitalizaci. „Uvedenými opatřeními ČR reaguje na ta doporučení z let 2019–2024, u kterých nebyl v rámci hodnocení EK zaznamenán výraznější pokrok,“ uvedlo ministerstvo.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek