Airbus zruší až 2500 pracovních míst v divizi obrany a vesmíru

Evropský výrobce letadel Airbus do poloviny roku 2026 zruší až 2500 pracovních míst v divizi obrany a vesmíru, kde aktuálně zaměstnává asi 35.000 lidí. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení, a potvrdila tak dřívější informaci agentury AFP. Airbus krok zdůvodnil složitým obchodním prostředím v oblasti vesmírných systémů, kde se v letech 2023 a 2024 potýkal s významnými finančními náklady. Americký konkurent Boeing minulý týden rovněž oznámil, že chystá propouštění.

„Obranný a kosmický sektor, a tedy i naše divize, byly v posledních letech ovlivněny rychle se měnícím a velmi náročným obchodním prostředím s narušenými dodavatelskými řetězci, rychlými změnami ve způsobu vedení válek a rostoucím tlakem na náklady v důsledku rozpočtových omezení,“ uvedla firma.

Airbus je předním světovým výrobcem telekomunikačních satelitů. Do vážných potíží se dostal kvůli poklesu poptávky podobně jako společnost Thales, která je rovněž významným hráčem v tomto odvětví. Airbusu v první polovině roku klesl zisk o polovinu, zejména kvůli novým poplatkům z minulých let, které se týkaly jeho vesmírných aktivit.

„Naše finanční výsledky v polovině roku odrážejí především významné poplatky související s našimi kosmickými aktivitami. Usilovně pracujeme na vyřešení hlavních příčin těchto potíží,“ uvedl v červenci šéf podniku Guillaume Faury.

Airbus už koncem června varoval, že v prvním pololetí bude muset vytvořit novou rezervu v objemu přibližně 900 milionů eur (asi 23 miliard Kč). Ta souvisí s revizí nákladů na vývoj a s očekávanými vyhlídkami některých programů pro telekomunikační a navigační satelity. Problém spočívá v tom, že tyto družice jsou přizpůsobeny potřebám jednotlivých zákazníků a vyrábějí se v malých množstvích, což podle Airbusu brání zvýšení efektivity hromadné výroby.

Boeing minulý týden oznámil, že zruší kolem 17.000 pracovních míst, takže o práci přijde každý desátý zaměstnanec firmy. Podnik také o rok odloží první dodávku letadla 777X a kvůli stávce zaměstnanců očekává ve třetím čtvrtletí vysokou ztrátu.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek