Londýn kvůli Brexitu podle šéfa City ztratil 40.000 míst ve finančním sektoru

Odchod Británie z Evropské unie připravil londýnské finančním centrum zhruba o 40.000 pracovních míst. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekl Michael Mainelli, který stojí v čele londýnské finanční čtvrti City. Nejvíce z tohoto vývoje podle Mainelliho těžila irská metropole Dublin, kam se z Londýna přesunulo zhruba 10.000 pracovních míst ve finančním sektoru.

Z odlivu pracovních míst z londýnského finančního centra po brexitu profitovala také další evropská města, například Paříž, Milán a rovněž Amsterodam. „Brexit byl katastrofou,“ prohlásil Mainelli. „V roce 2016 jsme měli 525.000 pracovníků. Odhaduji, že jsme jich ztratili téměř 40.000,“ dodal.

Mainelli nicméně upozornil, že ztráty pracovních míst ve finanční čtvrti City způsobené brexitem vykompenzovala tvorba nových pracovních příležitostí, a to nejen ve finančním sektoru. Počet zaměstnanců se tak podle něj vyšplhal na 615.000, zejména díky růstu v pojišťovacím sektoru a v oblasti datové analýzy.

Britové se pro odchod své země z EU vyslovili v referendu, které se konalo v červnu 2016. Mainelli však upozornil, že ve finanční čtvrti City bylo 70 procent voličů pro setrvání v EU, zatímco pro brexit se vyslovilo pouze 30 procent voličů. „Nechtěli jsme to,“ prohlásil. Dodal, že nyní intenzivně pracuje na posílení vztahů s kontinentální Evropou.

Výsledek brexitu je pro řadu Britů zklamáním. Mnozí doufali, že odchod z EU jejich zemi poskytne prostor ke snížení imigrace a k odbourání rozsáhlé unijní regulace a podpoří hospodářský růst. Imigrace se však zvýšila, omezování regulačních opatření se ukázalo být obtížné a hospodářský růst zpomalil, píše Reuters.

Nový britský premiér Keir Starmer se nyní snaží zlepšit vztahy s Evropskou unií, které narušila vleklá a obtížná jednání ohledně brexitu. Starmer hodlá odstranit některé podnikatelské překážky mezi Británií a EU, vyloučil však návrat země na jednotný trh EU.

Zdroj: ČTK

Foto: Pixabay

Sdílet tento příspěvek