Evropská centrální banka zřejmě přikročí k dalšímu snížení úrokových sazeb

Evropská centrální banka (ECB) na dnešním zasedání pravděpodobně přikročí k dalšímu snížení úrokových sazeb, aby podpořila hospodářský růst v eurozóně. Analytici většinou předpokládají, že ECB úroky zredukuje o čtvrt procentního bodu, napsal server Investing.com.

ECB předloni v červenci zahájila zvyšování úrokových sazeb s cílem dostat pod kontrolu inflaci, loni v říjnu nicméně zvyšování úroků přerušila. Letos v červnu pak zahájila snižování úroků, když svou depozitní sazbu zredukovala o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta. V září tuto sazbu snížila o další čtvrtinu procentního bodu na 3,50 procenta.

Základní úrokovou sazbu, kterou je v eurozóně sazba pro hlavní refinanční operace, ECB v září kvůli avizované technické úpravě zredukovala výrazněji, a to o 0,6 procentního bodu na 3,65 procenta. Důvodem bylo rozhodnutí snížit rozdíl mezi základní a depozitní sazbou na 0,15 procentního bodu z 0,50 procentního bodu. ECB tuto změnu avizovala v březnu.

Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v září podle předběžných údajů evropského statistického úřadu Eurostat zpomalil na 1,8 procenta ze srpnového tempa 2,2 procenta. Inflace se tak poprvé od poloviny roku 2021 dostala pod dvouprocentní cíl ECB. Dnes zveřejní úřad konečnou zprávu o zářijovém vývoji inflace, která bude zahrnovat rovněž údaje za celou Evropskou unii.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek