Summit EU: Držení Evropané ve Venezuele musí mít přístup ke konzulárním službám

Šéfové států a vlád zemí EU na jednání v Bruselu vyjádřili mimořádné znepokojení nad situací ve Venezuele a porušováním lidských práv po prezidentských volbách z letošního července. České republice se navíc do závěru summitu podařilo prosadit výzvu, aby venezuelské úřady skoncovaly s neopodstatněnými obviněními vůči zemím EU a v souladu s diplomatickými pravidly zajistily Evropanům, které zadržují, přístup ke konzulárním službám. Jedním za zadržovaných je v současnosti i český občan.

„Evropská rada vyzývá venezuelské úřady, aby respektovaly demokratickou vůli venezuelského lidu a ukončily násilí, represe a pronásledování opozice a občanské společnosti,“ stojí v závěrech ze summitu. „Venezuelské úřady musí skoncovat s neopodstatněnými obviněními vůči zemím EU a plně respektovat Vídeňské úmluvy o diplomatických a konzulárních stycích, které evropským občanům zadržovaným ve Venezuele zajišťují plný a neomezený konzulární přístup,“ dodává text.

Právě toto téma na všech jednáních podle informací ČTK opakovaně „zvedala“ česká strana. Venezuela včera zadržela kvůli údajným teroristickým aktivitám další trojici Američanů. Od září zadržují venezuelské úřady čtyři Američany, dva Španěly a Čecha, které viní ze snahy destabilizovat politickou situaci v zemi a zabít některé její představitele včetně autoritářského prezidenta Nicoláse Madura.

Mezi Američany zadrženými v září je i jeden příslušník americké armády, jak uvedla ministerstvo zahraničí USA. V případě Čecha jde podle serveru Neovlivní.cz o třiatřicetiletého záložníka ze 43. výsadkového pluku v Chrudimi. Podle serveru působil pět let v Singapuru, kde dálkově vystudoval právo na Londýnské univerzitě. Po návratu do Česka pracoval pro českou státní správu a následně působil v armádě.

Zdroj: ČTK

Foto: StockCake

Sdílet tento příspěvek