Moldavsko podle EU čelilo před volbami zastrašování a vměšování ze strany Ruska

Moldavsko před dvojím nedělním hlasováním podle Evropské unie čelilo bezprecedentnímu zastrašování a zahraničnímu vměšování ze strany Ruska a jeho spojenců. Novinářům to dnes řekl mluvčí šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella Peter Stano. V Moldavsku se uskutečnilo první kolo prezidentských voleb, ve kterém podle všeho získala nejvíce hlasů současná proevropská prezidentka Maia Sanduová.

Druhé kolo hlasování se uskuteční 3. listopadu. Moldavané ale hlasovali i v referendu o tom, zda se součástí moldavské ústavy má stát článek definující vstup do EU jako strategický cíl.

„Moldavsko je velmi důležitým partnerem Evropské unie. Sledovali jsme detailně obě hlasování, referendum i prezidentské volby, a zaznamenali jsme, že se tato hlasování odehrála za bezprecedentního vměšování a zastrašování Ruskem a jeho spojenci s cílem destabilizovat demokratický proces v Moldavsku,“ uvedl Stano. Vměšování ze strany Moskvy je podle něj dlouhodobou záležitostí, situace se začala zhoršovat po zahájení ruské agrese na Ukrajinu před více než 2,5 lety.

Podle unijního mluvčího se objevily informace o nakupování hlasů, v zemi byla rovněž velmi hlasitě slyšet ruská propaganda. Oficiální reakci na výsledek hlasování podle něj EU oznámí, až po zveřejnění konečných výsledků a poté, co dostane informace i od nezávislých volebních pozorovatelů.

Moldavsko opakovaně obviňuje Rusko, že proti němu vede hybridní válku, vměšuje se do jeho voleb a vede rozsáhlé dezinformační kampaně ve snaze svrhnout vládu a zmařit cestu země do EU. Rusko vnímá snahu o integraci Moldavska do EU jako negativní krok a zasahování Západu do své sféry vlivu. Moskva ale vměšování do dění v Moldavsku popírá a vládu viní z „rusofobie“.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek