Dosahujeme v Evropské unii pokroku v odstraňování diskriminace? EU zveřejnila zprávy o pokroku

Evropa směřuje k inkluzivnější budoucnosti, ale není to bez překážek. Ačkoli je diskriminace v Evropské unii zákonem zakázána, mnoho lidí se s ní stále v běžném životě potýká. Evropská komise proto neustále intenzivně vyvíjí nové iniciativy zaměřené na boj proti rasismu, antisemitismu a diskriminaci LGBTIQ osob a Romů. Nedávno zveřejněné zprávy o pokroku v těchto oblastech ukazují, kde již byly zaznamenány úspěchy a kde je potřeba učinit další kroky.

Evropská strategie boje proti antisemitismu a podpory židovského života 2021–2030 se zaměřuje na tři hlavní oblasti: prevenci a boj proti antisemitismu, ochranu a podporu židovské komunity, a vzdělávání a výzkum o holokaustu.

Jedním z hlavních výstupů EU v této oblasti je zveřejnění první zprávy o pokroku v rámci Strategie EU na boj proti antisemitismu a podporu židovského života pro období 2021–2030. Podle této zprávy většina členských států podnikla konkrétní kroky proti antisemitismu, včetně přijetí 23 národních strategií.

I přes to došlo od října 2023 k nárůstu antisemitských incidentů. Z tohoto důvodu Komise urychlila realizaci unijní strategie, uvolnila finanční prostředky na zajištění bezpečnosti židovských objektů, vytváří síť organizací specializovaných na boj proti antisemitismu na internetu a podporuje vznik „Sítě míst, kde došlo k holokaustu“. Cílem je nejen ochrana, ale i lepší informovanost a vzdělávání, aby se podobné hrůzy už nikdy neopakovaly.

Zpráva Evropské komise o boji proti rasismu z roku 2024 upozorňuje na rostoucí výskyt rasové diskriminace, zejména vůči lidem afrického původu. Komise posílila právní opatření, podporuje národní akční plány a zaměřuje se na zlepšení podmínek v oblastech, jako je policie, školství a bydlení. Klíčovou součástí je také zlepšení sběru dat o rasismu, které napomáhá efektivnějšímu vytváření politik. Tento plán představuje koordinovaný evropský přístup k potírání rasové nesnášenlivosti a podpory rovnoprávnosti v celé EU.

Co se týče Strategie pro rovnost LGBTIQ Komise posiluje právní ochranu před zločiny z nenávisti, podporuje rovnost ve vzdělávání, zdravotnictví a zaměstnání a zlepšuje práva duhových rodin v přeshraničních situacích. Strategie rovněž zdůrazňuje spolupráci s členskými státy a občanskou společností, aby bylo dosaženo viditelného pokroku do roku 2025

Zpráva Evropské komise o rovnosti a začlenění Romů ukazuje, že i když některé státy dosáhly pokroku, Romové stále čelí velkým výzvám. Data v oblasti vzdělávání ukazují, že jen 41 % romských dětí dosáhne základního vzdělání. Nezaměstnanost mezi Romy je vysoká, dosahuje téměř 62 %. Zpráva upozorňuje také na pokračující diskriminaci a segregaci, zejména v oblasti bydlení, kde mnoho Romů žije v podmínkách nevyhovujících standardům. Komise vyzývá k větší podpoře a efektivnějšímu využívání dostupných prostředků k dosažení cílů do roku 2030.

Země EU byly proto Komisí vybídnuty k tomu, aby:

  • přijmuly a lépe plnily národní strategie a akční plány
  • zintenzivnily sběr dat o diskriminace
  • stanovily ambiciózní cíle pro měření pokroku v oblasti začleňování Romů

Zdroj: Evropská komise
Foto: Pexels

Sdílet tento příspěvek