Ambiciózní projekt Global Gateway: investice k nastartování evropské ekonomiky

O projektu Global Gateway jste poprvé možná slyšeli až v souvislosti s portfoliem mezinárodního partnerství, které by měl mít v nové Evropské komisi na starosti Jozef Síkela. Ten by měl řídit globální investiční strategii o objemu až 300 miliard eur, což představuje obrovskou perspektivu pro rozšíření evropských trhů, které se potýkají s rostoucím vlivem Číny a Ruska. Kam investice Global Gateway poputují a co mohou přinést členským státům EU?

Strategie Global Gateway, česky také často označovaná jako Globální brána, představuje ambiciózní investiční projekt, který má cílit na řešení nejnaléhavějších globálních výzev. Jen v loňském roce bylo po celém světě prostřednictvím strategie Global Gateway zahájeno 90 projektů v oblasti digitální konektivity, energetických sítí nebo dopravy, které budou pomáhat například s dopady změn klimatu, zdokonalovat systémy zdravotní péče a dlouhodobě zvyšovat konkurenceschopnost a bezpečnost dodavatelských řetězců.

Pokud Jozef Síkela 6. listopadu uspěje při slyšení v Evropském parlamentu a získá navržené portfolio mezinárodního partnerství, bude rozhodovat o investicích o objemu až 300 miliard eur. Ty mají kromě společensky a hospodářsky výhodné spolupráce otevřít členským státům EU i přístup na nové trhy, což může být do budoucna zajímavé i pro český export a rozvoj tuzemské ekonomiky.

Strategie Global Gateway je rozdělena na několik investičních balíčků. Ten první, tzv. investiční balíček Afrika-Evropa, disponuje investicemi ve výši přibližně 150 miliard eur a je určen na prohloubení spolupráce s africkými partnery. Další balíčky investic jsou určeny pro oblast Asie a Tichomoří a dále Latinské Ameriky a Karibiku.

Investice v subsaharské Africe budou sloužit zejména na urychlení přechodu na zelenou ekonomiku a digitální technologie, vytváření důstojných pracovních míst, posílení zdravotnických systémů a zlepšení vzdělávání. V regionu Asie a Pacifiku chce EU s podporou rozvojových bank a soukromého sektoru investovat zejména do rozvoje infrastruktury a výzkumu nebo přispět k posílení odolnosti vůči změně klimatu. Podobné ambice má projekt i v Latinské Americe a Karibiku, kde se chce navíc zaměřit na rozvoj biotechnologií a vývoj nových léčiv a vakcín.

Zdroj a foto: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek