Pro Polsko bude v čele EU klíčové rozšíření bloku o balkánské země, řekl Tusk

Rozšíření Evropské unie o balkánské země bude klíčovým tématem polského předsednictví Rady EU v příštím roce. Po dnešním jednání v Bělehradě to řekl polský premiér Donald Tusk. V srbské metropolii se sešel s prezidentem Aleksandarem Vučičem. Vučić se k brzkému vstupu své země do evropského bloku staví skepticky a udržuje nadstandardní vztahy s Ruskem.

„Během polského předsednictví bude rozšíření, včetně blízké spolupráce se Srbskem, v centru mé pozornosti,“ řekl podle agentury Reuters Tusk. Varšava přebere půlroční předsednictví evropské sedmadvacítky od Maďarska na přelomu roku.

Srbsko patří do skupiny zemí západního Balkánu, které mají status kandidátů členství v EU. Jednání Bruselu s Bělehradem však v posledních letech váznou, zejména kvůli nevyřešeným vztahům Srbska s Kosovem.

Vučić koncem srpna na bezpečnostním fóru Globsec v Praze řekl, že jeho země neočekává brzký vstup do EU, neboť s ní má nesoulady v zahraniční politice. Vedle otázky Kosova je to podle něj také přístup k Rusku. Zatímco EU na Moskvu kvůli její více než dva a půl roku trvající agresi vůči Ukrajině uvalila řadu sankcí, Bělehrad tyto postihy kritizuje a udržuje s Ruskem obchodní vztahy. Vučić připustil, že i před samotným Srbskem je mnoho práce, například v oblasti reforem soudnictví. To kritici označují za poplatné jeho vládě.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek