Ministři zahraničí států EU jednali o ukrajinském mírovém plánu a situaci v Nigeru

Během středy a čtvrtku jednali ministři zahraničí členských zemí EU na neformálním zasedání v Toledu. Hlavními body programu byly podpora ukrajinského mírového plánu a situace v Nigeru. Zasedání se účastnil ukrajinský šéf diplomacie Dmytro Kuleba, nigerský protějšek Hassoumi Massaoudou a předseda Hospodářského společenství západoafrických států ECOWAS, Omar Touray. Českou republiku zastupoval ministr zahraničních věcí Jan Lipavský. Ten se na okraj jednání sešel také s bulharskou ministryní zahraničí Mariyou Gabriel, se kterou diskutoval o další politické a hospodářské spolupráci.

© předsednictví Španělska v Radě EU

UKRAJINA

Ministři na zasedání projednávali pokračující podporu EU Ukrajině, mírový plán prezidenta Zelenského, zvláště ve vztahu ke třetím zemím, a perspektivu kandidatury Ukrajiny na členství v EU. Co se týče přístupových jednání Ukrajiny, momentálně se čeká na zprávu Evropské komise týkající se rozšíření EU, která by měla vyjít v říjnu, a v případě pozitivního výsledku by mohla vést k zahájení těchto jednání. Přístupová jednání s kandidátskou zemí jsou však zahájena až po jednomyslném souhlasu všech členských států a schválení Evropskou radou.

Dále chce Ukrajina získat podporu i váhajících zemí mimo Evropskou unii. Za tímto účelem plánuje spolupracovat se státy EU při komunikaci se zeměmi například z Afriky a Asie, které nezastávají k ruské agresi tak kritický postoj. Vhodným nástrojem pro to může být například iniciativa Grain from Ukraine, případně využití ministerského jednání se zeměmi Ligy arabských států.

NIGER A ECOWAS

Jednání o situaci v Nigeru, ve kterém během července tohoto roku došlo k vojenskému převratu, a o zadržení prezidenta Mohameda Bazouma a jeho rodiny, se účastnil nigerský ministr zahraničí Hassoumi Massaoudou, kterému se podařilo ze země včas uprchnout. Zároveň byl přítomný předseda Hospodářského společenství západoafrických států ECOWAS. Dle unijního šéfa diplomacie Josepa Borrella totiž africké problémy vyžadují africká řešení.

V současnosti ECOWAS přistupuje k situaci v Nigeru jak diplomaticky, tak zároveň uvalilo na Niger sankce a vypracovalo i vojenský plán intervence v případě nespolupráce nigerské vojenské junty v řešení situace. Evropské státy vyzvaly k propuštění zadrženého prezidenta Bazouma a jeho rodiny, a zároveň vyjádřily souhlas s uvalenými sankcemi. Humanitární pomoc však zůstane zachována, Niger totiž představuje druhou nejchudší zemi světa.

Český ministr zahraničí podporuje diplomatické řešení situace a posílení vlivu Evropy na kontinentu.

Myslím, že nám chybí porozumění toho regionu jako takovému. Nechali jsme tam volně působit Rusko a Vágnerovce, což považuji za obrovskou chybu Evropy. My musíme představovat západní svět a Česko jako jeho součást. Musíme ukázat, že umíme dávat našim africkým partnerům zajímavé nabídky.

SHRNUTÍ NEFORMÁLNÍHO ZASEDÁNÍ MINISTRŮ ZAHRANIČÍ

Náhledové foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek