Členství v EU podle Fialy přináší Česku dlouhodobou prosperitu

Členství v Evropské unii Česku přináší dlouhodobou prosperitu, je výhodné i z ekonomického hlediska. Na dnešní konferenci 20 let tvoříme Evropu to řekl premiér Petr Fiala. Pozitivní vliv toho, že je ČR součástí bloku, je vidět prakticky všude, míní. EU musí být podle Fialy také prostorem, který dokáže obstát v hospodářské soutěži s jinými dynamickými ekonomikami, jako jsou třeba Čína či Spojené státy.

„Členství v Evropské unii nám nepochybně přináší dlouhodobou prosperitu a je výhodné pro Českou republiku i z ekonomického hlediska. Díky našemu přístupu na společný trh roste naše ekonomika a bohatství. Každý den profitujeme z volného pohybu osob, služeb, kapitálu,“ řekl Fiala.

Pozitivní vliv členství v EU je podle něj vidět prakticky všude – v infrastruktuře, ve službách, v ochraně krajiny a kulturního bohatství, v rozvoji regionů. Prosperita členských států je závislá na dvou pilířích – bezpečnosti a konkurenceschopnosti, konstatoval ministerský předseda.

EU si podle Fialy možná v minulosti myslela, že bezpečnost je samozřejmá, tragické události posledních let ale přinesly poučení. Příkladem podle něj může být energetická bezpečnost, kdy státy nyní dobře rozumějí tomu, že se musejí obejít bez surovin z rizikových zemí. To přichází podle Fialy souběžně s transformací směrem k čistější energii. Dohromady se jedná o jeden z nejnáročnějších a nejdůležitějších úkolů, řekl.

Důležité je také starat se o vnitřní i vnější bezpečnost EU, což evropské státy činí rozvojem spolupráce se Severoatlantickou aliancí (NATO), posilováním ochrany schengenské hranice či snahou čelit kybernetickým útokům a rozvíjet kybernetické zabezpečení.

Co se týče konkurenceschopnosti, EU musí být prostorem, který dokáže obstát v soutěži s jinými dynamickými ekonomikami, jako jsou třeba Čína, USA, nebo některé rozvíjející se jako Indie. „Tady musíme přidat, musíme o tom společně mluvit a hledat cesty, jak být v tomto lepší. Naučit se více riskovat, méně regulovat, lépe využívat potenciál, který máme, kapitál, znalosti, lidské zdroje. To všechno, abychom podporovali potřebné inovace a byli ve světové globální konkurenci silnější,“ doplnil.

Fiala také připomněl význam letošních voleb do Evropského parlamentu. Úkolem zodpovědných politiků je podle něj mimo jiné bránit základy unijní spolupráce před populismem a extremismem. Unie se podle něj nesmí rozpadat pod tlakem různých odstředivých sil.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek