Maďarsko se chce během svého předsednictví zaměřit na zlepšení podmínek zemědělců

V pondělí 15. července se v Bruselu uskutečnilo první zasedání Rady pro zemědělství a rybolov (AGRIFISH) po začátku maďarského předsednictví. Delegace členských států jednaly o rozvoji venkovských oblastí, zachování tradičních potravin a vývoji zemědělského obchodu. Českou republiku na jednání zastupoval náměstek ministra zemědělství Miroslav Skřivánek.

Maďarské předsednictví představilo svůj pracovní program na nadcházející pololetí a nastínilo své priority v oblasti zemědělství a rybolovu. „Zájmy zemědělců by se měly vrátit do centra tvorby politik EU,“ uvedl maďarský ministr zemědělství István Nagy.

Maďarsko se chce během následujícího půl roku zaměřit na budoucnost zemědělství založeného na konkurenceschopnosti, udržitelnosti, odolnosti vůči krizím, inovacích a spravedlivých podmínkách pro zemědělce.

Rada se věnovala diskuzi o nutnosti zlepšení dlouhodobé životaschopnosti venkovských oblastí se zaměřením na demografické aspekty a generační obnovu. 

Zástupci členských států jednali o opatřeních, která by zatraktivnila venkovské oblasti, včetně podpory mladých zemědělců, zjednodušení administrativy, digitalizace a inovací či rozvoje služeb a infrastruktury. Zdůraznili rovněž potřebu odpovídajícího financování a investic.

Během pracovního oběda se delegace členských států věnovaly neformální debatě o důležitosti potravinářských tradic v EU a nutnosti jejich zachování. Česká delegace patřila mezi státy, které považují za zásadní označování těchto výrobků s cílem informovat spotřebitele. 

Evropská komise zdůraznila, že nejdůležitějším aspektem by nadále měla zůstat bezpečnost a nutriční hodnota potravin, souhlasila však s tím, že je třeba věnovat větší zvyšování informovanosti spotřebitelů.

Rada byla informována o aktuálním vývoji obchodu se zemědělskými a potravinářskými produkty mezi EU a jejími obchodními partnery. Dle informací Evropské komise zůstávají dovozy do EU stabilní, přičemž unijní vývozy se zvýšily.

Ministři znovu potvrdili svůj závazek podporovat Ukrajinu a uvítali aktivaci tzv. mechanismu nouzové brzdy v případě vajec, cukru a ovsa.

Zdroj: Rada EU, MZe ČR, ÚV ČR

Sdílet tento příspěvek