Brusel obdržel českou žádost o třetí platbu z Nástroje pro oživení a odolnost

Evropská komise (EK) obdržela od České republiky třetí žádost o platbu 1,9 miliardy eur (47,8 miliardy Kč) z takzvaného Nástroje pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Facility). Od částky je už odečteno předběžné financování projektů, které EK zpětně proplatí. Třetí platba se týká zejména projektů z energetiky, životního prostředí nebo dopravní infrastruktury, uvedla dnes EK v denním informačním přehledu. Česko má z nástroje na projekty Národního plánu obnovy ČR celkem obdržet 9,2 miliardy eur (231,3 miliardy Kč).

Z 1,9 miliardy eur v případě schválení žádosti Česká republika obdrží 190 milionů eur prostřednictvím půjček a 1,7 miliardy eur prostřednictvím nevratných grantů. Komise teď žádost posoudí a následně zašle hospodářskému a finančnímu výboru Rady EU.

Mezi kryté projekty žádost zahrnula zavedení zjednodušeného povolovacího řízení pro obnovitelné zdroje energie. „Zahrnuje také jednotné stanovisko k životnímu prostředí, které nahradí až 26 správních úkonů pro povolování staveb, jež byly dříve vyžadovány a vydávány různými orgány,“ uvedla EK.

Z platby by se mělo financovat i vytvoření národní rekvalifikační databáze, posílení vnitrostátních právních předpisů v oblasti nakládání s odpady nebo zavedení legislativní ochrany oznamovatelů, takzvaných whistleblowerů. Součástí žádosti je i financování digitalizace a elektrifikace železniční infrastruktury, stejně jako rekonstrukce nádraží a železničních mostů.

Nástroj pro oživení a odolnost EU zřídila v rámci mimořádné podpory v reakci na globální pandemie, takzvaného Evropského plánu na podporu oživení NextGeneration EU (NextGenEU). Česko z prostředků financuje plnění Národního plánu obnovy ČR. Dosud Česko v rámci grantů dostalo 2,69 miliardy eur (67,6 miliardy Kč). Celkem má nárok na 8,4 miliardy eur v grantech a 818 milionů eur prostřednictvím půjček.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek