Síkela získal silné ekonomické portfolio, jež propojuje obchod, rozvojovou politiku, geopolitické vztahy a bezpečnost

Portfolio mezinárodního partnerství, které získal Jozef Síkela, propojuje oblast obchodu, rozvojové politiky, geopolitických vztahů a bezpečnosti. Nový český komisař bude řídit jedno z největších generální ředitelství, které zahrnuje 10% zaměstnanců Evropské komise a bude rozhodovat o investicích v programu Global Gateway ve výši až 300 miliard eur. Bude také spravovat největší rozpočet, který kdy měl eurokomisař za Českou republiku k dispozici. Pomůže to i českým firmám v investicích ve světě nebo zajišťování dodavatelských řetězců. Obecně jde o portfolio, které má obrovskou perspektivu, především s ohledem na objem peněz a rostoucí vliv Číny a Ruska.

Jozef Síkela v rámci portfolia povede také rozvoj mezinárodních vztahů s Afrikou, Indií či Latinskou Amerikou, který bude klíčový z hlediska ekonomické bezpečnosti, transformace ekonomiky a konkurenceschopnosti. DG INTPA, které bude mít na starosti, řídí mimo jiné mimorozpočtové svěřenské fondy na podporu třetích zemí, do kterých přispívá EU i třetí země a mezinárodní donoři. Největší Svěřenský fond pro Afriku má objem 5 miliard eur.

Rozvoj mezinárodních obchodních vztahů s Afrikou, Indií či Latinskou Amerikou bude pro novou Komisi klíčový z hlediska ekonomické bezpečnosti, transformace ekonomiky a konkurenceschopnost. Úkolem Síkely bude v těchto regionech přispívat k rozvoji a otevírání nových trhů pro evropské firmy, rozpracovávat se zdejšími partnery konkrétní moderní projekty a zároveň budovat spolupráci s dodavateli kritických surovin nutných pro ekonomickou transformaci.

Program Global Gateway umožňuje investice do zelené a digitální infrastruktury a otevírá evropským firmám příležitosti k rozšíření jejich podnikání na nové trhy. Do portfolia spadá celá unijní rozvojová politika. Program Global Gateway je zaměřen na rozvoj infrastruktury, včetně energetických sítí, digitální konektivity, dopravy a zdravotní péče. Jedním z cílů těchto investic je co nejefektivněji zapojit evropské a vytvořit nové trhy pro evropské podniky. EU je největším světovým hráčem na poli rozvojové politiky, což v těchto třetích zemích zajišťuje obrovský vliv. Zároveň se jedná o země, které jsou velmi zajímavé i pro český export a tedy důležité pro rozvoj české ekonomiky.

V otázce bezpečnosti bude Síkela spolupracovat s novou Vysokou představitelkou Unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Kajou Kallas z Estonska. Spolu s ní bude nastavovat novou zahraniční politiku Unie, založenou na asertivním prosazování našich zájmů a posilování bezpečnosti EU.

„Mým cílem bylo získat pro Česko silné ekonomické portfolio a vzhledem k tomu, že mezinárodní partnerství má opravdu významný rozpočet i jedno z největších generálních ředitelství v celé Evropské komisi, věřím tomu, že se mi podaří zajistit, aby toto portfolio významné opravdu bylo.“

uvedl Josef Síkela na síti X

Sdílet tento příspěvek