Borrell vyzval Gruzii, aby zrušila zákon, který omezí práva sexuálních menšin

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell dnes vyzval Gruzii, aby upustila od zákona omezujícího práva sexuálních menšin. Norma schválená v úterý je podle Borrella diskriminační a oddaluje vstup země do Evropské unie.

Zákon „podkopává základní lidská práva a zvýší diskriminaci a stigmatizaci. Vyzývám Gruzii, aby tyto právní předpisy stáhla“, uvedl Borrell na síti X.

Gruzínský parlament v úterý definitivně schválil takzvaný zákon o rodinných hodnotách a ochraně nezletilých, který podle lidskoprávních organizací omezí práva sexuálních menšin (LGBT+). Norma podle agentury Reuters umožní úřadům zakázat akce na podporu lidí z řad LGBT+, vyvěšování duhové vlajky, která je jejich symbolem, nebo umožní cenzuru filmů a knih.

Představitelé vládnoucí strany Gruzínský sen tvrdí, že návrh zákona o rodinných hodnotách je zapotřebí k ochraně tradičních morálních norem v zemi na Kavkaze. Odpůrci tvrdí, že cílem novinky je posílit podporu vlády mezi konzervativci před parlamentními volbami, které jsou naplánované v Gruzii na 26. října.

Gruzie požádala o vstup do Evropské unie v dubnu 2022, krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Země usiluje také o členství v NATO.

Zdroj: ČTK

Foto: Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek