Evropští ministři jednali o konkurenceschopnosti, Česko vyzvalo ke sjednocení pravidel na vnitřním trhu

Dne 26. září se v Bruselu uskutečnilo zasedání Rady pro konkurenceschopnost (COMPET) se zaměřením na vnitřní trh a průmysl EU. Delegace členských států jednaly o budoucnosti evropské konkurenceschopnosti v reakci na Draghiho zprávu, aktualizaci pravidel státní podpory a prohloubení vnitřního trhu. Česká republika a Lucembursko představily společnou iniciativu k prioritám na vnitřním trhu směrem k nové Evropské komisi, kterou podpořily téměř všechny ostatní členské státy EU. Česko zastupoval náměstek ministra průmyslu a obchodu Edvard Kožušník.

Ministři členských států EU odpovědní za vnitřní trh jednali o budoucnosti evropské konkurenceschopnosti a diskutovali o nedávno zveřejněné zprávě Maria Draghiho, která popisuje současnou hospodářskou situaci v EU a navrhuje konkrétní návrhy opatření, jak zlepšit konkurenceschopnost EU hospodářství.

„Zprávu Maria Draghiho vítáme jako důležitý příspěvek k úsilí posílit konkurenceschopnost Evropy, které má pro EU existenciální význam,“ uvedl náměstek Edvard Kožušník. „Obsahem zprávy se budeme důkladně zabývat na dalších jednáních, už teď ale můžeme vyjádřit jasnou podporu Draghiho apelu na řešení cen energií či návrhům opatření v oblasti obchodní politiky,“ doplnil Kožušník s tím, že k plnému využití výhod fungujícího vnitřního trhu je potřeba zajistit bezpečné a cenově dostupné dodávky energií, ale také odstraňovat administrativní překážky.

S cílem ještě většího prohloubení vnitřního trhu představila česká a lucemburská delegace společný dokument, ve kterém vyzývá novou Evropskou komisi k důslednému vymáhání pravidel vnitřního trhu, snížení administrativní zátěže a vytvoření transparentního regulatorního prostředí. 

„Podle nás přetrvává roztříštěnost a rozdíly v národních pravidlech v oblasti zboží a služeb. Musíme pracovat na odstranění překážek pro přeshraniční činnost firem a zajistit rovnoměrné uplatňování a důsledné prosazování pravidel EU napříč členskými státy,“ uvedl Kožušník s tím, že česko-lucemburský návrh získal podporu dvaceti členských států, další tři státy podporu potvrdily ústně.

Další část jednání se zaměřila na rámcová pravidla státní podpory, kdy diskutovali o tom, zda by EU měla ponechat v platnosti některá výjimečná opatření zavedená během nedávných krizí i do budoucna. Velká část členských států včetně České republiky je toho názoru, že pravidla veřejné podpory pomáhají chránit vnitřní trh, a proto není žádoucí je nekontrolovaně rozvolňovat. Česko dlouhodobě upozorňuje na riziko rozdělení vnitřního trhu a prohloubení ekonomických rozdílů mezi státy.

Během pracovního oběda si delegace vyměnily názory na to, jak by malé a střední podniky mohly lépe využívat výhod jednotného trhu.

Nizozemsko v této souvislosti představilo návrh, který se zaměřuje na to, jak snížit administrativní zátěž pro podniky v době, kdy čelí výzvám zelené a digitální transformace. Česká republika se k tomuto návrhu připojila.

Zdroj: Rada EU, MPO ČR, ÚV ČR
Foto: Rada EU



Sdílet tento příspěvek