79. Valné shromáždění OSN, prioritou EU byl udržitelný rozvoj, změna klimatu, lidská práva a řešení konfliktů

Minulý týden proběhlo v New Yorku 79. zasedání Valného shromáždění OSN, které se zaměřilo na řešení klíčových globálních výzev, včetně změny klimatu, udržitelného rozvoje, lidských práv a konfliktů po celém světě. Evropská unie byla silně zastoupena vedoucími představiteli, včetně předsedy Evropské rady Charlese Michela a předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen. EU vyzdvihla důležitost snahy o zajištění míru, posílení lidských práv a ochrany klimatu, přičemž silně akcentovala potřebu globální spolupráce v krizových oblastech, jako je Ukrajina.

Během jednání se EU soustředila také na plnění cílů udržitelného rozvoje (SDGs) a potřebu posílení multilateralismu. Zástupci EU zdůraznili, jak důležité je dosáhnout pokroku při naplňování klimatických cílů do roku 2030, a to zejména v kontextu iniciativ jako Zelená dohoda pro Evropu.

EU vyzvala k vyšší odpovědnosti bohatších zemí a upozornila na nezbytnost financování přechodu na čisté energie v rozvojových zemích. Současně kladla důraz na roli humanitární pomoci a udržení globální bezpečnosti, kde EU i nadále podporuje demokratické hodnoty a stabilitu v krizových regionech.

V oblasti lidských práv se Evropská unie zaměřila na boj proti autoritářství, ochranu práv menšin a snahy o zlepšení globální spravedlnosti. Podpora Ukrajiny zůstává jednou z hlavních priorit, přičemž EU vyzvala k větší mezinárodní solidaritě a odsoudila agresi Ruska.

Rada EU každoročně přijímá priority v rámci OSN a Valného shromáždění OSN, jimiž se v nadcházejícím roce řídí činnost, kterou EU v tomto kontextu vyvíjí. Priority Rady pro 79. zasedání Valného shromáždění OSN jsou zaměřené na odhodlání EU prosazovat mnohostranná řešení vycházející z Charty OSN a urychlit úsilí o provádění Agendy 2030 a cílů udržitelného rozvoje. S ohledem na četné globální krize stanovila EU tyto obecné priority:

  • podporovat mezinárodní mír a bezpečnost,
  • podporovat udržitelný rozvoj a financování rozvoje,
  • řešit otázky související se změnou klimatu, úbytkem biologické rozmanitosti a znečištěním.

Zdroj: Rada EU, ČTK

Foto: OSN

Sdílet tento příspěvek