Slyšení kandidátů na eurokomisaře budou 4. až 12. listopadu

Slyšení s kandidáty na eurokomisaře v jednotlivých parlamentních výborech se uskuteční od 4. do 12. listopadu, oznámila předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola. Konkrétní rozpis nicméně zatím není znám. Konference předsedů EP, kterou tvoří šéfka EP a šéfové jednotlivých parlamentních frakcí, by o něm mohla rozhodnout nejspíš na jednání příští čtvrtek. Několikahodinové takzvané grilování čeká i českého kandidáta na eurokomisaře pro mezinárodní spolupráci Jozefa Síkelu.

„Slyšení kandidátů na eurokomisaře v Evropském parlamentu se uskuteční mezi 4. a 12. listopadem. S mandátem, který nám udělili evropští občané, se poslanci EP budou ptát, budou hodnotit, zkoumat a hlasovat. To je evropská demokracie,“ napsala Roberta Metsola na sociální síti X.

Jestliže europoslanci nikoho neodmítnou, mohla by být nová Evropská komise (EK) podle informací ČTK schvalována na následném plenárním zasedání ve Štrasburku, které začíná od pondělí 25. listopadu. Fungovat by pak EK mohla začít od 1. prosince, pokud vše půjde hladce.

Takzvaným grilováním ale i v minulosti vždy nejméně jeden komisař neprošel, naposledy v roce 2019 to byli dokonce kandidáti tři. Proto je podle expertů možné, že nová unijní exekutiva nastoupí do funkce až 1. ledna příštího roku, možná ještě později.

Naplánovat harmonogram slyšení bude nejspíš logisticky velmi složité, mnozí eurokomisaři totiž spadají podle svého portfolia pod více europarlamentních výborů. Každý z výborů nicméně nemusí s kandidátem do komise diskutovat samostatně, mohou se konat i společná „grilování“ několika výborů. Všichni kandidáti dostanou předem dvě stejné otázky a rovněž pět konkrétních dotazů, které se týkají jejich portfolia. Odpovědi na tyto otázky si mohou předem připravit, europoslanci se jich ale budou dál vyptávat i přímo při slyšení.

Český kandidát na eurokomisaře Síkela, který dostal portfolio mezinárodního partnerství, by měl nejspíš předstoupit před europoslance z výboru pro rozvoj (DEVE).

O schválení či neschválení celé komise rozhodují europoslanci až následně na plénu většinou odevzdaných hlasů.

Zdroj: ČTK

Foto: Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality