Solidarita v EU funguje: Jak pomáhali studenti Erasmu+ po povodních v Moravskoslezském kraji?

Do odklízecích prací po zářijových povodních se v Moravskoslezském kraji aktivně zapojili zahraniční studenti, kteří zrovna dorazili na Technickou univerzitu Ostrava v rámci programu Erasmus+. Kolegové z Eurocentra Ostrava si povídali s Pavlínou Střelkovou a Martinem Hlaváčkem z Erasmus Student Network VŠB, kteří pomoc studentů organizovali.

Když si člověk představí program univerzitního Erasmu, sotva jej napadne, že bude obsahovat i výjezd do jiného města, nazutí gumáků a pomoc při odklizení povodní. Jak vás napadlo oslovit zahraniční studenty v Ostravě? 

Naše “Erasmáky” jsme oslovili skrze sociální sítě našeho spolku Erasmus Student Network VŠB-TUO, která pomáhá Erasmákům. V době, kdy bohužel některé oblasti byly pod vodou, už bylo po Orientation Days, kde jsme naše Erasmáky přivítali na univerzitě – už jsme tedy s velkou částí Erasmáků byli v nějaké formě kontaktu. V rámci kampaně na sociálních sítí se možnost pomáhat dostala i ke studentce medicíny na Ostravské univerzitě, která se následně zapojila také.

Jak probíhala koordinace Erasmáků a podle jakého klíče jste vybral, komu pomoct nabídnete? 

Každý den jsme koordinovali zvlášť, protože se jednalo vždy o jinou lokalitu a s tím spojené nejen logistické problémy.  Snažili jsme se pomáhat všem, kteří to opravdu potřebovali. Jelikož jsme chodili jako velká skupina, tak nás zástupci obce poslali na místa, kde byla potřeba více lidí na pomoc – což většinou bylo spojeno s opravdu silnými osudy. 

Přeci jen jste pomáhali veskrze starším lidem s odklízením nánosů bahna, vyklízením sklepů atd, co jazyková bariéra, případně komunikace s obětmi povodní? Jak se k tomu studenti postavili? 

Komunikace byl jeden z těch dalších zásadních problémů. Většina z Erasmáků je v Česku pouze pár dní, takže sotva pochytili základní slovíčka jako “Ahoj” a “Pivo”. Ke každé skupince Erasmáků jsme měli českého studenta, který vše koordinoval. Většinou jsme dostali zadání, co je potřeba udělat – následně jsme si to koordinovali sami, tudíž jsme se interně bavili jen anglicky. 

Jaká byla reakce lidí na to, že jim sklepy vyklízí zahraniční studenti? 

Pro většinu lidí to byl šok, ale v dobrém slova smyslu. Někteří ze zasažených oblastí nečekali, že se jim nějaké větší pomoci dostane a už vůbec si nedokázali představit, že jim dostane pomoc například od studentky strojařiny ze Španělska či od studenta bezpečnostního inženýrství z Francie. Ve skutečnosti to byl šok oboustranný, protože někteří Erasmáci jsou z oblastí, kde něco jako povodně vůbec neznají, tudíž nikdy na vlastní oči nevěděli, jak ničivá je síla vody. 

Solidarita je jednou z hlavních hodnot současné EU. Chystáte do budoucna více takových akcí, do kterých by se mohli zahraniční studenti zapojit? Nemuselo by se jednat pouze o ad hoc akce jako byly povodně. 

Povodně nás vycvičili v celé organizaci dobrovolníků, kterou jsme řešili po nocích na koleni. Tudíž by byla škoda nevyužít zkušenosti a infrastrukturu, kterou jsme si vybudovali. Určitě se k dobrovolnictví a solidaritě zase vrátíme. Pro Erasmáky to byl opravdu silný zážitek, který jim pomůže odvést si z Erasmu i další zkušenost. 

Děkujeme za rozhovor.

Autor: David Březina, Eurocentrum Ostrava

Sdílet tento příspěvek