Rada pro zahraničí věci ve formátu ministrů obchodu 20. května 2021

20.05.2021
Euroskop, Úřad vlády

Zasedání Rady v tradičním květnovém termínu proběhne po více než roce fyzicky, delegaci ČR povede náměstkyně ministra obchodu a průmyslu Martina Tauberová. Na programu vyniká přijetí závěrů Rady k prověrce obchodní politiky, jež by měly být pomyslným vrcholem procesu započatého loňské jaro, ve formě strategického výhledu. Nejedná se nicméně o žádnou formalitu, jak dokládá složitý a více než měsíc trvající proces vyjednávání podoby závěrů v rámci Výboru pro obchodní politiku.

Shodu všech členských států, o niž portugalské Předsednictví (PT PRES) usiluje, do poslední chvíle blokovala Francie a ani velvyslancům se tento problém nepodařilo vyřešit. Mezi otevřená témata patří zejména otevřenost obchodní politiky EU a koncept otevřené strategické autonomie, které by v úvodních odstavcích měly předestřít, že obchod je pro postpandemickou obnovu a odolnost EU zásadní, a to i přesto, že EU je připravena své zájmy hájit razantněji než dříve. Dalšími spornými otázkami je bilaterální obchodní agenda, resp. ambice EU rozšiřovat svou síť obchodních a investičních dohod, podmínky ratifikace asociační dohody EU – Mercosur nebo míra závaznosti ustanovení v oblasti udržitelnosti a s tím související Pařížská dohoda jako tzv. essential clause obchodních dohod. Je tedy otázkou, jak dopadne draftování přímo na úrovni ministrů, poslední verze programu navíc nehovoří o jejich přijetí, ale pouze o podání informace o aktuálním stavu jednání.

V legislativních bodech je dále na programu informace o stavu projednávání návrhu nařízení k mezinárodním veřejným zakázkám (tzv. IPI). Dosažení obecného přístupu Rady do konce června je cílem PT PRES, kterému se podařilo projednávání návrhu do jisté míry odpolitizovat a zároveň reflektovat řadu připomínek členských států. Shoda na podobě návrh v Radě je proto blízko, byť pochybnosti o administrativní zátěži a celkové efektivitě nástroje přetrvávají i z pohledu ČR.

Reforma Světové obchodní organizace a přípravy 12. ministerské konference

Nelegislativní body pak zahrnují „stálice“ v podobě aktuálního stavu reformy Světové obchodní organizace (WTO) a přípravy 12. ministerské konference, která proběhne na přelomu listopadu a prosince, a aktuální stav obchodních vztahů EU a USA. V prvním bodě se diskuze nevyhne zvyšující se naléhavosti, se kterou je reforma WTO potřebná, členům se však nedaří nacházet konsenzus, a to ani v tématech bezprostředního významu. Situaci ilustruje zejména aktuálně vyhrocený a mediálně aktivizovaný spor o to, nakolik jsou práva duševního vlastnictví, tedy v tomto případě patenty, zodpovědné za pomalou výrobu a distribuci vakcín proti covid-19. Dělící linie sporu přitom nejsou zdaleka narýsovány výhradně mezi rozvojovými a rozvinutými členy WTO. V případě vztahů EU s USA nadále existuje řada sporných témat, v posledních dnech však rezonuje moratorium EU na druhou tranši protiopatření, která reagují na uvalení cel na ocel a hliník ze strany Trumpovy administrativy v roce 2018 a zůstávají do dneška v platnosti. Obě strany se nyní zavázaly k jednání o řešení světové nadkapacity oceli a jisté bilaterální deeskalaci problému, která by do konce tohoto roku měla přinést konkrétní pokrok.

Opatření v sektoru oceli

V bodu různé budou podány informace o aktuálním stavu, resp. možném prodloužení ochranných opatření v sektoru oceli v návaznosti na výše uvedená americká cla, sloužící k ochraně evropského průmyslu před odklonem světového vývozu oceli z USA do EU. Opatření vyprší s koncem června, jejich prodloužení s sebou nicméně nese riziko retaliací ze strany třetích zemí. Nakonec pak bude členským státům sdělen aktuální stav, ve kterém se nachází schvalování asociační dohody EU – Mercosur. To je pro silné enviromentální kontroverze, ale i obavy zemědělského sektoru, zablokované. Pracuje se proto na tzv. ratifikačním instrumentu obsahujícím soubor posílených závazků a nástrojů na obou stranách, jež by umožnily dohodě vstoupit do finální fáze schvalování.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek