Češi utratí za bydlení 25,2 % svého rozpočtu, víc než průměr EU


Tereza Chlebounová, Euroskop, 5. 12. 2019

V České republice spolknou bydlení a související energie přes čtvrtinu celkového rozpočtu domácností. Tento podíl se však na rozdíl od většiny Evropy nezvyšuje, naopak za posledních deset let nepatrně poklesnul. Vyplývá to z údajů Evropského statistického úřadu Eurostat za rok 2018. Velkou položku rozpočtu ve srovnání se zbytkem EU tvoří pro Čechy výdaje na alkohol a tabák.

Obyvatelé EU vydávají na bydlení a s ním spojené energie téměř čtvrtinu (24 %) svých celkových výdajů a jedná se tak o největší položku jejich rozpočtu. S velkým odstupem následují výdaje na dopravu (13,2 %) a jídlo a nealkoholické nápoje (12,1 %).
Největší část svých příjmů vynaloží na bydlení obyvatelé Finska (28,5 %), Dánska (28,1 %) a Slovenska (27,7 %). Česká republika se z hlediska výdajů na bydlení zařadila na 7. místo z 28 států Evropské unie – Češi za něj utratí 25,2 % svého celkového rozpočtu.
Nejpříznivější je situace na Maltě, kde na bydlení padne jen 10,3 % domácího rozpočtu jejích obyvatel. Relativně levné bydlení si mohou dopřát také Litevci (15 % celkového rozpočtu) a Kypřané (15,1 %).

Výdaje domácností v EU na bydlení
Výdaje domácností na bydlení v roce 2018 v jednotlivých státech EU (% celkových výdajů). Zdroj: Eurostat

V ČR se podíl nákladů na bydlení od roku 2008 nezvýšil

Bydlení a související energie představují zároveň položku, jejíž podíl na domácím rozpočtu obyvatel EU v posledních deseti letech nejvíce vzrostl. Nárůst zaznamenalo celkem 18 členských států, přičemž nejvíce se výdaje na bydlení zvýšily ve Finsku (o 4,8 procentního bodu) a Nizozemsku (o 3,1 procentního bodu).
Česká republika navzdory zvyšujícím se nájmům a cenám energií patří mezi země, kde se podíl nákladů na bydlení a energie v posledním desetiletí naopak snížil a to o 0,1 procentního bodu. K největšímu poklesu došlo na Slovensku, kde obyvatelé v roce 2018 vynaložili na bydlení 27,7 % rozpočtu místo 30,6 % v roce 2008.

Češi utratí za bydlení čtvrtinu svého domácího rozpočtu
Bydlení tvoří největší položku rozpočtu domácností v drtivé většině států EU; Češi na něj vynaloží podobnou část výdajů jako Britové či Švédové. Zdroj: Pixabay.com

Češi dají výrazně víc na alkohol a tabák, méně na oblečení

Eurostat sledoval také další položky, za které domácnosti v roce 2018 utrácely, například jídlo, dopravu, pojištění, vybavení domácnosti, oblečení nebo útratu v restauracích a kavárnách či hotelech a dalším ubytování.
Češi se evropskému průměru nejvíce vymykají ve výdajích na alkohol a tabákové výrobky, za něž loni utratili 7,9 % domácího rozpočtu a zařadili se tak hned na druhé místo za obyvatele Lucemburska (8,3 %). Nejmenší část rozpočtu vyčleňují na alkohol a tabák Portugalci (3,1 %).
Výrazně méně než v jiných zemích naopak vynakládají české domácnosti na oblečení a obuv. Tato položka představuje pouze 3,6 % jejich rozpočtu, což je po Rumunsku (3,5 %) a Bulharsku (3,2 %) nejméně v celé EU.

Výdaje českých domácností na alkohol a tabák
Výdaje domácností v ČR na alkoholické nápoje a tabák v roce 2018 (% celkových výdajů). Zdroj: Eurostat

Benzín či doprava jsou pro Čechy menší položkou

Domácí rozpočty v ČR oproti zbytku Evropy příliš nezatěžují ani výdaje na benzín a údržbu auta, které jsou 4. nejnižší v Unii (4,9 %). Relativně malou část peněz Češi utratí také za dopravu (1,4 %), kde skončili na 5. místě.
Interaktivní infografiku Eurostatu s dalšími zajímavými daty o výdajích domácností v EU naleznete zde.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek