Řecku hrozí bankrot. Eurozóně plán s amatérskými agenty nestačí


Marie Bydžovská, Euroskop, 10.3. 2015

Technické rozhovory mezi řeckou vládou a představiteli trojice věřitelských institucí o reformním programu začnou ve středu. Jednat se bude především v Bruselu, ale zároveň také v Aténách. Novinářům to po jednání euroskupiny, tedy ministrů financí zemí platících eurem, řekl šéf skupiny Jeroen Dijsselbloem.

„Shodli jsme se, že nemáme času nazbyt,“ řekl Dijsselbloem. „Musí být posouzen celý balík, celý široký rozsah reforem, a instituce s ním musí souhlasit. To je první krok,“ dodal. Určité změny vůči původnímu programu jsou podle něj možné.

Podle diplomatů z eurozóny nad Řeckem visí nebezpečí, že mu během dvou týdnů dojdou peníze. Země musí jen během března uhradit závazky v celkové výši 6,85 miliardy eur (187 miliard Kč). Další velké splátky jej čekají v nadcházejících měsících. Novou finanční pomoc ve výši 7,2 miliard eur bude moci začít čerpat, pouze pokud se s věřiteli shodne na plánu reforem.

Šestibodový dopis

Řecký ministr financí Janis Varufakis koncem minulého týdne poslal šéfovi euroskupiny dopis, ve kterém v šesti bodech nastínil plánované kroky. Ve srovnání s předchozím seznamem prý soupis obsahuje dvě nové položky: vytvoření rozpočtové rady, která bude pracovat na státních úsporách, a změny v licencích pro sázky a loterie, jež mají doplnit státní příjmy údajně až o půl miliardy eur ročně.

Seznam reforem zahrnuje také opatření proti nadměrné byrokracii. Tam má platit, že úřady nemají po občanech požadovat doklady, které již státní správa má k dispozici a které si tak mohou dohledat samy.

Tajným agentem na dovolené

Nejvíc rozruchu vzbudil návrh používat amatérské agenty se skrytými kamerami a mikrofony k odhalování podvodů kolem neplacení DPH z prodaného zboží a služeb. Řecko se s daňovými úniky potýká dlouhodobě. Na příklad za leden byly příjmy z daní o miliardu nižší, než vláda očekávala.

Tajní agenti se mají podle Varufakise stát postrachem subjektů tradičně obcházejících povinnost platit DPH jako noční kluby nebo nemocnice. Běžní daňoví kontroloři jsou podle něj na takový úkol krátcí, protože jsou brzy známí.

Řekové plánují zaměstnat amatérské daňové inspektory z řad turistů, studentů nebo žen v domácnosti po absolvování krátké instruktáže, jak předstírat roli zákazníka. Maximální doba jejich činnosti by byla dva měsíce.

„Samotná novina, že jsou všude tisíce náhodných „diváků“, kteří mají diktafony a kamery a nahrávají pro daňové úřady, dokáže změnit postoje velmi rychle,“ argumentoval v 11stránkovém dopise Varufakis.

Posměch v Bruselu

Mezi politiky a úředníky eurozóny plán vzbudil ponejvíce jen posměch. „Bylo by to zábavné, kdyby nebylo tragické, že něco takového vymyslí vláda vyspělé průmyslové země,“ řekl nejmenovaný úředník pro Financial Times. Podle dalších diplomatů zapojených do jednání návrh ukazuje, jak hluboká propast zeje mezi postoji Řecka a eurozóny.

Nicméně nápad nevzbudil jen negativní reakce. Ve Financial Times se k němu vyjádřil Francesco Caselli z prestižní London School of Economics, podle nějž je potírání podvodů s DPH klíčové pro oživení řeckého hospodářství. Srovnává jej s úspěšnými strategiemi Itálie a Argentiny v 90. letech.

Naopak považuje za tragické, že „Řecko je vydáno na milost úzkoprsým, arogantním a nenápaditým evropským byrokratům, kteří ignorují místní kulturu a historii a jsou neschopní rozeznat opravdu kreativní, slibné a inovativní nápady, které by mohly Řecku pomoci dostat se ze strašné tísně“.

Podívejte se na video Euroskopu o řecké krizi

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality