Pan nenahraditelný končí v čele euroskupiny


Marie Bydžovská, Euroskop, 16.1.2013

První a dosud jediný šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker předá v pondělí po osmi letech žezlo vedení setkávání ministrů financí eurozóny. Podle evropského tisku má být jeho nástupcem nizozemský ministr financí Jeroenovi Dijsselbloemovi.

V nové funkci bude mít nizozemský ekonom těžký úkol, pokud se bude chtít vyrovnat svému předchůdci, veteránovi evropské politiky. 21. prosince oslavil Juncker 30 let působení v lucemburské vládě. V roce 1982 ho premiér Pierre Werner jmenoval státním tajemníkem práce a sociálních věcí. Junker je s přehledem i nejdéle sloužícím předsedou vlády v EU, v čele lucemburského kabinetu stojí již 18. rok v řadě. A ve volbách v příštím roce plánuje opět kandidovat.


Nenahraditelný předseda

Juncker byl součástí i přerodu Evropského společenství v současnou EU, která dostala své základy maastrichtskou smlouvou v roce 1992. V roce 2005 se stal prvním stálým předsedou euroskupiny, která se pod jeho vedením stala zásadním orgánem pro ekonomické rozhodování o osudu měnového klubu. Francouzský správce pokladny Pierre Moscovici komentoval jeho rozhodnutí skončit s vedením euroskupiny slovy, že bude „nenahraditelný.

Lucemburský politik za svůj vliv vděčí i své národnosti. Malé velkovévodství je vklíněno mezi dvě největší země eurozóny – Německo a Francii a Juncker mluví plynně jazyky obou těchto zemí. Díky tomu je považován za ideálního mediátora mezi Paříží a Berlínem. Mezi evropskými politiky si také vytvořil za desetiletí své kariéry mnoho dobrých známých.


Mistr lží?

Při své kariéře se však nevyhnul ani kontroverzím. V květnu 2011 uspořádal na lucemburském hradě tajnou schůzku věnovanou zhoršující se ekonomické situaci Řecka, informace o ní však pronikla do médií. Spiegel on-line tehdy napsal, že ministři budou ve skrytu připravovat plán pro odchod středomořské země z měnové unie. Junckerův mluvčí konání schůzky dementoval, jiní účastníci ji však následně potvrdili, spekulace o plánu na odchod Řecka od eura však odmítly.

Krátce předtím citoval portál Euobserver jeho výrok vyřčený na konferenci v Bruselu, že navzdory svému katolickému vychování „musí lhát, aby neživil fámy. Ekonomickou politiku označil za příliš důležitou na to, aby byla projednávána veřejně. „Jsem pro tajné debaty, řekl podle Euobserveru.

Evropská média tyto incidenty vedly k tvrdým nařčením. Rakouský Der Standard jej označil za „mistra lží. Německý Suddeutsche Zeitung v souvislosti s tajnou schůzkou zase napsal, že „během pár hodin se vládám zemí eurozóny podařilo zničit poslední zbytky důvěry, kterou lidé v Evropě ještě měli vůči záchranným plánům.


Rozlučka s europoslanci

Minulý týden se Juncker naposled sešel europoslanci na zasedání hospodářského výboru. V proslovu dal najevo nesouhlas s německou politikou řešení krize eurozóny a zdůraznil pro něj důležitá témata. „Podceňujeme obrovskou tragédii nezaměstnanosti, která na nás v poslední době doléhá, řekl europoslancům. „Sociální dimenze se stala nevlastním dítětem měnové a hospodářské unie, dodal.

ZDE
Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality