Cameron pod palbou labouristů


Petr Janoušek, Lidové noviny, 21. července 2011

Britský premiér se v parlamentu zpovídal z toho, že pro něj pracoval bývalý šéf listu News of the World

Británie včera prožila další díl odposlechové aféry. Hlavní roli tentokrát zaujal premiér David Cameron, který se před poslanci zpovídal z toho, že do svých služeb najal Andyho Coulsona, někdejšího šéfredaktora nedělníku News of the World. Cameron dokonce kvůli parlamentnímu slyšení zkrátil svou cestu po Africe.

V britském parlamentu se odehrála vzrušená debata. Ministerský předseda rozhodnutí zaměstnat Coulsona litoval. Podle agentur nicméně připustil, že kdyby věděl o aféře to, co ví dnes, tak by Coulsona nenajal. Coulson byl šéfredaktorem nedělníku News of the World v letech 2003 až 2007. Tehdy z bulvárního listu odešel právě kvůli tomu, že vyšly najevo první příznaky nekalých praktik listu. Tvrdil ale, že o odposleších nic nevěděl.

Bez práce však nebyl dlouho. Cameron si ještě jako opoziční vůdce najal Coulsona, který patřil do mocné mediální stáje magnáta Ruperta Murdocha, na místo mediálního poradce. Oddělení komunikace Coulson vedl i poté, co konzervativci zvítězili ve volbách a Cameron se přesunul do Downing Street. Letos ale skandál začal opět získávat po nových svědectvích na síle, a tak Coulson v lednu raději ze své funkce odešel. Nyní ho vyšetřuje policie.

K angažování Coulsona po jeho odchodu z News of the World Cameron také včera poznamenal: „Pokud se ukáže, že jsem byl obelhán, tak to bude okamžik pro hlubokou omluvu. Pozorovatelé v této souvislosti naznačili, že se Cameron začíná od Coulsona čím dál tím více distancovat.

Britský premiér pochopitelně musel čelit především atakům šéfa nyní opozičních labouristů Eda Milibanda. Ten Camerona obvinil z toho, že se zaměstnáním Coulsona dopustil „katastrofální chyby úsudku, a stále ho vyzýval k omluvě. „Proč neudělá víc, než je tato poloviční omluva… Nejde o to, co si myslí při pohledu zpět a zda mu Coulson lhal. Jde o všechny informace a varování (o Coulsonovi), které ignoroval, citovaly Milibanda agentury.

British Prime Minister David Cameron answers questions during a session at the World Economic Forum in Davos, Switzerland on Friday, Jan. 28, 2011. In a nod to the post-crisis atmosphere, the World Economic Forum shifts its attention on Friday to austerity measures and priorities for improving the economy. (AP Photo/Virginia Mayo) =@=

Šmírování lidí, které bylo odjakživa výsadou diktátorských režimů, napadá v poslední době i liberální společnost. V Česku se tak děje v rámci politického konkurečního boje, v Británii kvůli zisku. Na snímku britský premiér David Cameron odpovídá na otázky na tiskové konferenci během ekonomického fóra v Davosu 28. 1. 2011. Foto AP

Labouristé také chtěli vědět, jakou společnost si Cameron najal, aby Coulsona prověřil. Podle BBC je také zajímalo, jakou radu v souvislosti s Coulsonovým angažmá ve státních službách Cameron dostal od vicepremiéra Nicka Clegga.

Cameron ale na adresu Milibanda kontroval tím, že se snaží „vyhrát politickou hru, k čemuž se snaží vytvářet „ubohé konspirační teorie. Miliband se od vypuknutí krize do Murdocha pouštěl velmi ostře. Cameron včerejším výpadům čelil i tím, že o labouristických předchůdcích Tonym Blairovi a Gordonu Brownovi prohlásil, že měli k Murdochovi blíž než on. Konzervativní zákonodárci také Milibandovi opět připomínali, že pro něj naopak pracuje Tom Baldwin, někdejší novinář z listu The Times. Tento deník rovněž spadá do mediální říše Ruperta Murdocha.

Labouristický poslanec Chris Bryant zase během dne do věci zatáhl i královskou rodinu, když uvedl, že byla jmenováním Coulsona do Cameronových služeb vyvedena z míry. Podle Bryanta rodina údajně zkoušela sdílet své obavy s Cameronem. „Telefony královniných vnuků byly odposlouchávány. A pravděpodobně i dalších členů královského dvora… Myslím si, že by bylo úplně přirozené, kdyby každý vysoce postavený člen královské rodiny byl jmenováním znepokojený, citoval Bryanta list The Daily Telegraph. Buckinghamský palác ale odmítl, že by se kdokoliv od dvora pokoušel Camerona od najmutí Andyho Coulsona odrazovat. Podobné úvahy jsou prý „naprostý nesmysl.

Autor: Petr Janoušek

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality