Nad německou politikou zasvitlo nadějné africké slunce


Kateřina Koubová, MfDnes, 12. července 2011

Německá kancléřka ohlásila zavření mnoha jaderných elektráren a vyrazila do Afriky propagovat zelenou německou energii. Přinese jí to body? Už naznačila, že v roce 2013 se bude opět ucházet o místo kancléřky.

Angela Merkelová se vydává, teprve podruhé od roku 2005, kdy se stala německou kancléřkou, do Afriky. To je hudba budoucnosti, může jí přinést politické body u domácích ekologů. Však už o víkendu naznačila, že i v roce 2013 se chce ucházet o kancléřské křeslo.

Proč Afrika? Protože ohlášený konec (zastaralých) jaderných elektráren v Německu vynesl na výsluní (snový) evropský projekt obřích slunečních a větrných elektráren Desertec v saharské poušti.

Poušť za pouhých šest hodin slunečního světla dostane tolik energie, kolik jí potřebuje celý svět na rok, tvrdí autoři projektu. Šlo by o elektrárny v Maroku, Alžírsku, později snad i v Tunisku, Mali, Čadu, Egyptě i Libyi. Severní Afrika není od Evropy tak daleko, aby se časem nevymyslel způsob, jak tou energií Evropu nasytit. Zatím je to však příliš drahé, a tak je Desertec od reality daleko.

Díky letošnímu rozhodnutí německé vlády je však možné, že se projekt za 400 miliard eur na 40 let rozjede rychleji. Příští rok se mají podniknout právní kroky k jeho zahájení a má se rozhodnout i o umístění centrál.

Nyní se však Angela Merkelová vydává jižněji s cílem zelené technologie vyvézt. Afrika už není jen hladový krk, který čeká na pomoc, ale spíše obchodní příležitost. Německo začalo snad i pod vlivem Číny, která Africe pomáhá po svém, vidět kontinent jinak.

Slunce si klidně vezměte, máme jej dost. Ilustrační foto EUROSKOP

Kancléřka letí na tři dny do Keni, Nigérie a Angoly s cílem vyvážet zelenou technologii, ve které je Německo na špici. Stvrzuje tím své překotné rozhodnutí zastavit jaderné elektrárny.
Na třídenní návštěvu s ní jede delegace firem z energetiky, chemie, průmyslu a stavebnictví.

„Chci ukázat, že Německo bere velmi vážně rozvoj afrického kontinentu, oznámila Merkelová před cestou. „Německo chce hrát podpůrnou roli ve třech velkých ekonomikách, které mají velké problémy při zavádění stabilní politické struktury, cituje ji AFP.

V Keni má jednat o projektech obnovitelných zdrojů energie. V Angole, zemi závislé na vývozu ropy, zůstane dva dny a bude jednat o surovinách. Díky zásobám ropy Angola ekonomicky roste nejrychleji v Africe a Německo nechce nechat tuto zemi a Nigérii „napospas čínské pomoci s elektrifikací a rozvojem dalších odvětví. Všude se sejde s prezidenty. „Budou podepsány kontrakty, prozradili diplomaté.

Merkelová v Angole navštíví také armádní muzeum, přepravní centrum a novinářskou školu. Cestě však všichni v Německu netleskají. Sdružení německých rozvojových organizací upozorňuje na to, že německé exportní plány ignorují skutečné potřeby africké populace, píše zpravodajský portál Afriquinfoscom. Podobně se ptají kritici saharského projektu, zda nejde jen o nový druh kolonialismu. Obyvatel Sahary, kde právě slunce zahřívá teploměr na padesát stupňů, to však vidí jinak. „Tady není nic, můžete si vzít vše. A jestli nám někdo chce vzít slunce, souhlasíme, máme ho moc, řekl portálu SlateAfrique.

Autor: Kateřina Koubová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality