Byla jednou jedna královna …


Petr Placák, EUROSKOP, 23. května 2011

Završení severoirského mírového procesu

V krátké době již potřetí se zájem světových agentur obrátil k dění ve Velké Británii, kde po velkolepé královské svatbě, kterou sledovala třetina světa, přišly na řadu prozaičtější události: Ve volbách do skotského parlamentu drtivě zvítězili nacionalisté, zatímco britský panovník po dlouhých sto letech navštívil sousední Irsko.

Jestliže vítězství skotských nacionalistů vedlo některé komentátory k úvahám o možném budoucím rozpadu Velké Británie, návštěva Alžběty II. v Irsku byla naopak potvrzením toho, že v britsko-irských vztazích se konečně blýská na lepší časy.

Nejde vůbec o málo. Britsko-irský konflikt měl svou tragikou i některými rysy skoro palestinsko-izraelský rozměr, ačkoli je mnohem staršího data. Odstartovala jej nevybíravá anglická kolonizace Irska za Viléma VIII., který se roku 1541 prohlásil za irského krále a Irsko nechal rozparcelovat – zemědělsky a strategicky nejcennější území byla rozdělena mezi kolonizátory z Anglie a Skotska, zatímco Irové byli zatlačování do stále více nehostinných oblastí. Život jim navíc ztrpčovalo diskriminační zákonodárství, které obyvatelům katolického vyznání zakazovalo vlastnit půdu.

Irsko se v malém stalo laboratoří velké anglické kolonizace za oceánem v Americe. A jestliže krátkozraká anglická politika v 70. letech 18. století, kdy Británie odmítala postoupit americkým kolonistům část svých pravomocí, vedla k odštěpení kolonií od mateřské země a vzniku Spojených států, dopadlo to obdobně i s Irskem.

Ačkoli Irsko bylo první z anglických kolonií, zůstalo poslední „bílou zemí pod britskou vlajkou, které Londýn odmítal přiznat vlastní vládu odpovědnou parlamentu, kterou už od 70. let 19. století disponovaly Kanada i Austrálie a posléze i Nový Zéland. Britští unionisté odkládali zřízení irské samosprávy tak dlouho, až konflikt dosáhl rozměru, kdy už o autonomii nešlo.

Britain's Queen Elizabeth II tsigns the visitor's book at Aras An Uachtarain, the Irish President's residence in Phoenix Park, Dublin, Tuesday May 17, 2011. The Queen set foot on Irish soil at the start of a historic state visit which will herald a new era in relations between Britain and the Republic. Politicians on both side of the Irish Sea have described the four-day event as momentous. (AP Photo/Mark Maxwell, pool)

Za sedmero horami, za sedmero řekami… Britská královna Alžběta II. se zapisuje do návštěvní knihy v irské prezidentské rezidenci ve Phoenix Park v Dublinu, 17. května 2011. Foto AP

Při tzv. Velikonočním pondělí v roce 1916 obsadili irští nacionalisté střed Dublinu a vyhlásili nezávislou irskou republiku. Povstalci byli sice po třídenních těžkých bojích poraženi, ale v reakci na následné tvrdé represe se militantní republikánství stalo masovou záležitostí. „Krvavá neděle v Croke Parku, kdy v roce 1920 britské oddíly v odvetě na vražedné útoky irských nacionalistů zastřelily čtrnáct lidí, se stala vyvrcholením boje Irů za nezávislost. Tímto masakrem se odhodlání Londýna držet Iry násilím v jednom státě de facto vyčerpalo, následovaly mírové smlouvy, na jejichž základě Irsko – kromě protestantského severu – získalo de facto nezávislost. Tím ovšem kruh násilí neskončil, doutnal po celé 20. století. Ohniskem sváru se stalo Severní Irsko, kde při bojích mezi unionistickými protestanty a irskými nacionalisty zahynuly tisíce lidí.

Předpokladem pro současnou návštěvu britského panovníka v zemi poznamenané letitým konfliktem, se stala Belfastská dohoda, uzavřená na Velký pátek roku 1998, kdy se podařilo dosáhnout dohody o ukončení ozbrojeného boje irských nacionalistů proti britské vládě, která postoupila pravomoci Severnímu Irsku a vymezila jeho postavení mezi Británií a Irskem.

Nynější návštěva britské panovnice Alžběty II. v Irsku je tedy bezpochyby mimořádná událost a Alžběta se zachovala skutečně jako královna. Na návštěvu Irska vyrazila v kostýmu tradiční irské barvy a svou řeč při uvítacím ceremoniálu na dublinském hradě zahájila v irském jazyce, který byl kdysi za britské vlády zakázán.

Během své návštěvy Alžběta položila věnce jak u dublinského památníku Zahrada vzpomínek, který připomíná všechny oběti irského boje za nezávislost (tedy proti Británii a koruně), tak na místě událostí „Krvavé neděle na stadionu Croke Park, kde britské jednotky postřílely 14 Irů. Když se pak 3. den návštěvy královna objevila na koncertě zorganizovaného na její počest v dublinském konferenčním středisku, na dva tisíce přítomných diváků vstalo ze židlí a věnovalo jí pět minut dlouhý potlesk. Podle průzkumů veřejného mínění přivítalo návštěvu britské královny 80 procent Irů.

I reálná politika může občas vypadat jako pohádka.

Autor: Petr Placák

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality