Kaddáfí chce od EU ročně 5 miliard


Mariana Pítrová, EUROSKOP, 3. září 2010

Evropským tématem číslo jedna se v uplynulých letních měsících stalo přistěhovalectví. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy začal jako první s likvidací romských osad. Problémy s „nepřizpůsobivými“ spoluobčany řeší i další země a Sarkozyho razantní přístup se pro ně stal návodem. A tak se ho státy jako Itálie a Německo rozhodli aplikovat i na své půdě.

Německo už v dubnu podepsalo dohodu, podle které může ze země deportovat dvanáct tisíc kosovských Romů zpět domů. Itálie se s podobným problémem potýká už několik let. Romské osady se nacházejí kolem Říma a značně prý zvyšují stupeň kriminality v italské metropoli.

Kaddáfí
Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí na summitu EU-Afrika. (zdroj: Audiovisual Service EU)


Inspirativní Sarkozy

Natrvalo dlouho a proti jednání Francie, které pomalu ale jistě začalo bujet i v dalších státech, se ostře ohradila Evropská komise a záležitost přistěhovalectví se přesunula na unijní úroveň. Kritici Sarkozyho postupu totiž upozorňují na porušování jedné ze základních unijních zásad, a to volného pohybu osob.

Italský ministr vnitra se nechal slyšet, že problém nelegálních přistěhovalců se nevztahuje pouze na Romy, ale na všechny i mimoevropské přistěhovalce, kteří svým způsobem života zatěžují sociální systém EU. Není těžké si dovodit, že mezi takto problematické skupiny patří na jihu Evropy i afričtí imigranti, kterých se na druhou stranu Středozemního moře dostává několik desítek tisíc ročně. Problém nelegálního přistěhovalectví se tak rázem přesouvá i za evropské hranice.

Uprchlíci z druhé strany

Vzhledem k tomu, že evropští státníci teď řeší romské osady, může se zatím nenápadně v kuloárech domlouvat budoucnost dalších přistěhovalců – těch afrických. V posledních srpnových dnech toho využil libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, který přijel na návštěvu Itálie s vlastním receptem. Evropská unie by mu prý měla zaplatit nejméně 5 miliard ročně k zastavení přílivu imigrantů. „Už zítra může Evropa přestat být Evropou a zčerná, protože jsou tu milion těch, kteří se do ní chtějí dostat, řekl libyjský vůdce.

Ačkoliv původně přijel na Apeninský poloostrov jednat o postkoloniálních reparacích a byznysu s italskými investory, řeč se stočila až nečekaně jiným směrem. Kaddáfí, přes jehož zemi proudí imigranti do Itálie a dalších států, se sice rozhodl proudy přistěhovalců zastavit, ale pod podmínkou finančních injekcí od Evropy, která už na bezpečnostní opatření na africké straně Středozemí několikrát tlačila.

Obchodník s lidmi

Kaddáfího dobrý vztah s premiérem Silviem Berlusconim se nelíbí řadě Italů. Libyjský vůdce při poslední návštěvě Říma sklidil kritiku za své vystupování. Známý milovník něžného pohlaví, jenž se může pyšnit ženskou vojenskou gardou, je obviňován z porušování lidských práv v utečeneckých táborech.

Ať už se jedná o Kaddáfího beduínský stan rozložený před libyjským velvyslanectvím nebo jezdeckou přehlídku desítek plnokrevných koní, které si z neznámých důvodů nechal mocný Libyjec na třídenní návštěvu dovézt, svou nabídku myslí smrtelně vážně. Od unie zaměstnané romskou problematikou se teď těžko dočká nějaké reakce. Italští byznysmeni i ministerský předseda ale dál pokračují v obchodech s Kaddáfím. A zatímco někteří europoslanci chystají proti Sarkozymu rezoluci, za italská eura se už možná v Libyi staví ostnaté dráty proti africkým uprchlíkům.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality