Kauza euro: Čtyři němečtí penzisté zachraňují Evropu


Mariana Pítrová, Euroskop, 16. července 2010

Poslední dobou se skloňují ekonomické analýzy, které předpovídají evropské měně tragický konec. Rozpad měnové unie však nemusí být založen jen na odborných zkušenostech. Zdá se, že euro může zničit zdánlivá maličkost. Čtyři vzdělaní němečtí senioři o to usilují už dvanáct let. A nyní se jim jejich záměr začíná dařit.

V roce 1998 čtveřice univerzitních profesorů v čele se známým německým euroskeptikem Joachimem Starbattym poprvé zaútočila na rozhodnutí zavést euro jako jednotnou měnu členských států unie. Vitální penzisté tehdy podali stížnost k německému ústavnímu soudu, kterou chtěli zabránit zavedení nového platidla. Akademici argumentovali přílišnou různorodostí členských ekonomik a mírností kontrolního systému. U soudu však neuspěli a namísto seriozní kritiky se stali terčem nevybíravých útoků.

Nechcete euro? My nechceme vás

Jakmile se zpráva o stížnosti dostala na veřejnost, uznávání profesoři byli zařazeni do kolonky nepohodlných. V rozhovoru pro časopis Spiegel říká jeden z aktérů kauzy: „Byli jsme pro společnost antikristy. Články, o které se dříve noviny praly, jim odmítly najednou vydávat. Nebyli zváni na konference a bývalý kancléř Helmut Schmidt o nich dokonce prohlásil, že jsou to „učení idioti bez smyslu pro historii.

Stáří vpřed!

Joachim Starbatty, Wilhelm Hankel, Karl Albrecht Schachtschneider a Wilhelm Nölling se však ani po takových útocích nestáhli do ústraní. Znovu se společnosti připomněli před pár měsíci v souvislosti s bankrotem řecké ekonomiky. Z nemilovaných „páprdů se pomalu ale jistě stali váženými vizionáři. To, co předpověděli, se stává skutečností. Evropská ekonomika poprvé vážně ochrnula a nikdo neví, jestli jí zrovna německá finanční injekce vrátí cit pro vyrovnané hospodaření.

Čilí euroskeptici věští spíš postupné a pomalé umírání. K tomu se rozhodli přispět novou ústavní stížností. V té napadli německou půjčku, která má nastartovat řeckou ekonomiku. Upozornili především na to, že takovým postupem je porušováno ustanovení Maastrichtské smlouvy, které členským státům zakazuje finančně pomáhat jiným kolegům sedmadvacítky. Zároveň tvrdí, že Řecku by prospěl návrat k drachmě.

Skeptičtí ale populární

Německý ústavní soud rozhodl jasně a rychle. Stížnost opět zamítl. V době, kdy Německo rozdělují odpůrci a stoupenci plánu na záchranu Řecka, se z politicky nepopulárních důchodců stávají miláčci davu. Na aféru starou dvanáct let se zapomnělo. Erudovaní emeritní profesoři jsou dnes pro společnost významným hlasem. Otevřeně je podpořil i významný německý podnikatel, když ve Frankfurter Allgemeine Zeitung zaplatil reklamu, v níž varuje před bezohledným chováním evropských politiků k občanům unie.

Ústavní soud bude ještě přezkoumávat stížnost na zákonnost německé pomoci Řecku, staří kritici ale s úspěchem nepočítají. Na Němce se snaží apelovat a pořádají přednášky, kde upozorňují na nebezpečí měnové unie pro budoucnost Evropy. Přesto však zůstávají skeptičtí. „Myslíte si snad, že lidé vyjdou do ulic a budou protestovat? To těžko. My Němci jsme omezení lidé, ne hrdinové, uzavírá skepticky jeden z autorů ústavní stížnosti.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality