Summit EU: Ukáže cestu z krize?


Hana Chuka, EUROSKOP, 17. června 2010

Vedoucí představitelé EU ve čtvrtek řešili, jak dostat hospodářský růst zpět do hry. Jednotícím aspektem celé události se stalo všeobecné odhodlání ubránit evropský trh před nákazou řecké rozpočtové krize. Už teď se ale summit koná uprostřed obavy ze situace veřejných financí ve Španělsku, které je pátou největší ekonomikou eurozóny. Euroskop přináší názory předních světových médií na hlavní euro-ekonomickou událost sezóny.

Cameron hraje s eurozónou

Ačkoli se v případě britského premiéra Davida Camerona jednalo o první setkání na této úrovni, bez ohledu na britskou absenci z eurozóny přislíbil hrát v rámci celého bloku pozitivní roli. Tak jako ostatní státy, i my samozřejmě budeme vždy hájit naše národní zájmy a mantinely, dodal dnes ráno nový premiér.

Kontroverzní bankovní daň

Mezi hlavními tématy dnešní diskuse na summitu budou plány na zlepšení rozpočtové kontroly a stanovení sankcí s cílem potrestat neuvážené výdaje. Jak tvrdí The Financial Times, očekává se, že většina vedoucích představitelů EU bude hájit nový návrh bankovní daně, která má zajistit případné financování jakékoli budoucí soudní kauce ze strany bank a zmírnit tak riziko daňových poplatníků. Stojí za zmínku, že mezi odpůrce návrhu patří například premiér Jan Fischer. Ačkoli detaily zůstávají nejasné, dá se očekávat, že EU vyvine tlaky na summitu G20 příští týden, kde se pokusí získat na stranu bankovní daně i Spojené státy a ostatní mocnosti.

60th anniversary of the Council of Europe José Manuel Barroso, President of the EC, attended the commemorative ceremony of the 60th anniversary of the Council of Europe, which was organised at the Congress Palace of Strasbourg. In his speech, José Manuel Barroso spoke explicitly about the question of human rights, an area which is particularly close to his heart and in which the expertise and experience of the Council of Europe is widely recognised. In this regard, he hoped that the European commitment to human rights would culminate as soon as possible in the accession of the Union, as a full member, to the European Convention on Human Rights. Thorbjørn Jagland was sworn in as Secretary General during the ceremony.

Pánové, rytmus! Koncert k 60. výročí založení Rady Evropy ve Štrasburku. Foto EK

Španělská krize není na pořadu dne

Vzhledem k současné ekonomické situaci ve Španělsku se nevyhnutelně nabízí otázka, do jaké míry budou projednávány problémy pyrenejského hospodářství, představitelé EU však tvrdí, že trable španělské ekonomiky nejsou na formálním pořadu summitu. I tak se dá ale očekávat, že Madrid bude více než kdy jindy středem pozornosti. Server BBC informuje, že španělské úrokové sazby dnes dosáhly rekordní úrovně a důvěra, že stát tento dluh splatí, rychle upadá. Tamní vláda tento týden připustila, že zahraniční banky už domácím finančním ústavům pomalu přestávají půjčovat. Země oznámila rozsáhlé rozpočtové škrty a, jen několik hodin před summitem i nepopulární opatření, aby zabránila následování příkladu Řecka.

Kontrola všech rozpočtů, i těch britských

Nový návrh dokumentu Rady obsahuje například povinnost členských států předložit své rozpočtové plány Evropské komisi na jaře každého roku, s ohledem na vnitrostátní rozpočtové procedury. Jak píše The Economist, tato formulace by zároveň měla obsahovat dostatek prostoru pro londýnské „slovíčkaření, který zajistí kompatibilitu s britskými postupy. Británie však dala jasně najevo, že její rozpočet musí projít kontrolou domácího parlamentu ještě předtím, než bude předložen EU.

Autor: Hana Chuka, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality