Evropská komise oceňuje pokrok Bulharska v reformě justice

14.11.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise včera ocenila trvalý pokrok Bulharska při reformě justice a v boji proti korupci. Ve zprávách k plnění závazků v této oblasti naopak kritizovala Rumunsko za kroky, které v poslední době znehodnocují pozitivní posun, kterého země v uplynulých letech dosáhla.

„Je mi líto, že Rumunsko nejen oddálilo svůj reformní proces, ale také se znovu vrátilo k otázkám, u nichž bylo za posledních deset let dosaženo pokroku. Je naprosto nezbytné, aby neprodleně obnovilo boj proti korupci a zároveň zajistilo nezávislost soudnictví,“ prohlásil první místopředseda Komise Frans Timmermans ke zprávě o stávající situaci Rumunska v rámci kontrolního mechanismu.

Nedávný vývoj v Rumunsku podle mínění Bruselu dosavadní trend zvrátil a zpochybnil pozitivní hodnocení z ledna 2017. „To platí zejména pro nezávislost soudů, reformu soudnictví a boj proti korupci na vysoké úrovni,“ konstatovala Komise.

Sporné kroky v oblasti justice

Bukurešť je terčem kritiky EU kvůli čistkám v justici, zejména na vysokých postech v prokuratuře, a také kvůli snahám kontroverzně pozměnit trestní zákoník, což však koncem října zarazil ústavní soud. Tyto kroky podle Bruselu podkopávají boj proti korupci v zemi.

K nápravě situace zpráva Komise přichází s osmi novými doporučeními. Patří mezi ně pozastavení uplatňování zákonů a navazujících nařízení týkajících se soudnictví a okamžité zastavení jmenování a odvolávání v justici, zejména pokud jde o jmenování a odvolání vyšších prokurátorů. Komise také doporučuje zmrazit vstup trestního zákoníku a trestního řádu v platnost.

Pokud jde o Bulharsko, zpráva oceňuje, že Bulharsko pokračuje ve snaze splnit všechna dosavadní daná doporučení. Brusel je přesvědčen, že při udržení pozitivního vývoje bude Sofia schopna splnit všechna zbývající doporučení ještě před koncem mandátu stávající Komise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek