Macron: Státy EU by měly podpořit úsilí Francie v Africe

22.05.2017
Euroskop, čtk

Francie bude nekompromisně bojovat proti ozbrojeným islamistům v Mali a celé oblasti takzvaného Sahelu. Na návštěvě v Mali to v pátek řekl nový francouzský prezident Emmanuel Macron. Úsilí Paříže by ale podle něj měly více podpořit i jiné evropské země, zejména Německo.

Macron, který je v úřadu teprve necelý týden, je na své první zahraniční cestě mimo Evropu. Mise v západoafrickém Mali je největší francouzskou zahraniční vojenskou operací. Macron zavítal na základnu Gao na severu země, kde působí asi 1600 členů francouzských ozbrojených sil.

Macron ve svém projevu po boku malijského prezidenta Ibrahima Boubacara Keity prohlásil, že terorismus v severní Africe je jasnou hrozbou i pro Evropu. Slíbil také, že francouzské síly zůstanou v Mali, dokud zde nebudou extremisté vykořeněni.

Nasazením v Africe přispívá Francie k bezpečnosti Evropy

„Francie de facto zajišťuje bezpečnost Evropy, (přítomností) v Mali a na jiných místech. Ale jiné země mohou dělat víc ve věci podpory, rozvoje a partnerství pro výzbroj,“ poznamenal Macron podle AP. „Chci posílit tato evropská partnerství, zejména s Německem,“ doplnil.

V nestabilním Mali působí více než 10.000 příslušníků mírových sil OSN z různých zemí, jsou mezi nimi i čeští vojáci. Francouzské jednotky operují kromě Mali i v Nigeru, Čadu, Burkině Faso a Mauritánii. Celkem má Paříž v této oblasti kolem 4000 vojáků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek