Slovensko je pod palbou kritiky. Chce jen křesťanské uprchlíky

21.08.2015
čtk

Slovensko se ocitlo pod palbou kritiky, protože chce přijímat primárně křesťanské uprchlíky. Nelibost vedle mnoha zahraničních médií vyjádřil generální tajemník Rady Evropy. Bratislava o tomto záměru nicméně začala mluvit již v červnu.

Debatu odstartoval list The Wall Street Journal, který tento týden napsal, že Slovensko je ochotné přijmout 200 syrských uprchlíků, avšak jen za podmínky, že to budou křesťané. „Jde o příklad, nakolik uprchlická krize ohrožuje ideály multikulturalismu západní Evropy a vyvolává v Evropské unii debatu o integraci, sdílení problémů a hodnot,“ napsal americký deník.

„Na území Slovenska nejsou mešity a muslimové by se tam necítili jako doma, vysvětlil slovenský postoj mluvčí ministerstva vnitra. „Chceme si vybrat lidi, kteří opravdu chtějí začít nový život na Slovensku. Slovensko jako křesťanská země může opravdu pomoci křesťanům ze Sýrie najít nový domov na Slovensku,“ řekl agentuře Reuters mluvčí ministerstva vnitra Ivan Netík o záměru dát přednost křesťanským uprchlíkům, a to po stovce z uprchlických táborů v Turecku a v Itálii.

„Nediskriminujeme žádné náboženství, ale bylo by falešnou, neupřímnou solidaritou přijímat lidi, kteří nechtějí žít na Slovensku,“ dodal mluvčí, podle kterého pro většinu uprchlíků je Slovensko jen tranzitní zemí, navíc tu žije jen nepatrná muslimská komunita a dokonce tu nejsou mešity.

Podle agentury AFP přijetí 200 syrských křesťanů na Slovensku má být podle ministra vnitra Roberta Kaliňáka rozděleno do dvou let, padesátka příští rok a zbytek v roce 2017. A pouze křesťané „mají velké možnosti integrovat se transparentně do naší společnosti“, uvedla rezortní mluvčí Michaela Paulenová, podle níž je na Slovensku málo muslimů a žádné mešity. „Nemáme nic proti náboženství a není to diskriminace. Ze strany Slovenska je to jen úsilí uspět s integrací,“ ujistila.

„Odmítáním uprchlíků na základě jejich náboženství je do očí bijící diskriminace,“ uvedl norský politik Thorbjörn Jagland, který stojí v čele Rady Evropy. „Slovensko by mělo změnit svůj postoj,“ doporučil.

Agentura AP současně uvedla, že Slovensko spolu s Českem, Maďarskem a Polskem zablokovaly v Evropské unii plán na přerozdělení uprchlíků z Itálie a Řecka mezi členské státy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek