Euroskupina: Příští středu schůzka k Řecku

06.02.2015
čtk

Ministři financí zemí platících eurem se v Bruselu mimořádně sejdou příští středu, den před summitem EU. Hlavním tématem bude podle diplomatických zdrojů situace kolem snahy nové levicové řecké vlády o zmírnění dluhové zátěže Řecka. Konání schůzky dnes na Twitteru potvrdil i šéf Euroskupiny, nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem.

Řecký premiér Alexis Tsipras, kterého příští čtvrtek čeká první evropský summit, a jeho ministr financí Janis Varufakis v minulých dnech objížděli evropské metropole ve snaze najít podporu pro změny kolem řešení řeckého dluhu. Po středečním jednání v Bruselu dával Tsipras najevo optimismus, určitou podporu mu vyslovila například Paříž.

Především Německo ale trvá na tom, aby Řekové splnili to, k čemu se v minulosti zavázali. Varufakisovu čtvrteční schůzku v Berlíně s jeho německým kolegou Wolfgangem Schäublem může charakterizovat poznámka řeckého ministra z tiskové konference, že se neshodli ani na tom, že se neshodují.

Také lídr Euroskupiny Dijsselbloem jasně hovoří o tom, že Řecko musí své závazky dodržet. Středeční schůzka je tak zřejmě snahou pokročit v jednání s Aténami tak, aby problém příliš neovlivnil následující jednání premiérů a prezidentů. Neformální únorový summit má trvat pouze jeden den a pod vedením šéfa Evropské rady Donalda Tuska se má věnovat především problematice boje s terorismem či situaci na Ukrajině.

Řecko je po Japonsku druhou nejzadluženější zemí světa: řecký dluh se blíží 320 miliardám eur (asi 8,9 bilionu Kč) a vysoko převyšuje objem řecké ekonomiky. Snahou nové řecké vlády je vyjednat u zahraničních věřitelů příznivější podmínky splácení dluhu, spojeným například s ekonomickým výkonem země. Atény dávají najevo, že eura se vzdávat nehodlají.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek